多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
仲有,「家道中落」唔係隨便用,之前要好有米、望族、blue blood 至有資格講。
Hi小懶蟲我識你
唔好幫
ON9 到

功利的屋企就功利番佢、
樓豬放低咗個post走咗去
放養一唔聽話咪又會打到你仆街
放養意思係平時唔理你係連讀書讀成點都唔撚理
好既就知自己要努力,壞既唔合格入爛仔學校都唔理呀
然後到需要你個陣先拎你出黎,搵到錢先關心下你
生得出就預左要養,呢個係責任
子女冇義務養父母,一係你就咪撚生
邊個再講可摸耳 !! 我就耳仔都斬甩佢 !!!!!!!!!!!!!!
https://lih.kg/2481437
家事呢樣野其他人未必明
佢地好景嘅時候都無話分啲比你啦
得閒食餐飯仔咪算
未去到生絕症就餓死都唔洗接濟啦,住公屋姐
點仆街啦
出左去咁多年 一返黎就暗示

二黎做生意做到失敗 就要人救

做家人唔係唔會計較 只係少d計較
邊方面
屋企人無事無槓唔搵你

有事先叫你幫下手

唔知咁仆唔仆街
想既咪請個補習老師上門補囉記住自己處理過數。最緊要唔好樣樣都過錢落佢地手,叫佢地去處理。

知道啲姪仔姪女大個上中學就送下電話上大學就送部電腦。

當然啦,嫌煩同根本唔係錫啲細既,慳錢慳時間慳心機算啦
你知撚道人地以前發生過咩事咩 on9仔
咪係囉
一個二個俾啲on9愚孝concept 洗哂腦

生唔生仔係父母既決定
佢地要為自己選擇負責任
就係要養好個仔女
個仔冇權揀黎到呢個世上
原則上佢地冇欠父母
冇必須既責任去照顧父母(當然好多仔女都會照顧)
(尤其有啲父母連基本需要都冇提供好)
仔女只需要對自己生命負責任咋喎

好似養狗咁,你整隻狗bb黎養
你唔會expect 養大左佢要報答你養返你架?

我覺得華人有孝呢啲觀念
將父母擺係仔女之上
有啲變左情感勒索仔女(養兒防老)
好多父母一生仔女就當左仔女係奴隸
要讀好書第時養佢地
人生揀讀咩,做咩工,甚至揀伴侶都要俾父母控制

睇返外國根本冇呢啲觀念
父母湊大仔女自己顧退休生活
大家都係成年人獨立個體
可以互相關心但都互相尊重對方人生既選擇
我覺得咁樣make sense 好多
奶粉錢 飯錢你咁都好意思講出口
你決定要生,緊係你出啦
係責任嚟㗎,唔撚係以為好有付出好偉大
攞住把槍逼你生咩
樓主有事既時候邊個幫佢?佢屋企人?
講得好岩呀 我就係比老母放養果個,有一年佢發現我成績表多咗幾個小過,打撚到我飛起,果一刻即刻好嬲,平時唔理我,無啦啦做咩要理,唔需要呢啲多餘嘅「關心」
喺連登俾家用 養屋企人係萬惡
Btw 當初真係對你差,但你如果有能力都應該俾多少兩老 純粹唔好將來老時後悔!
教育下一代除咗傳授知識,身教都好重要
對屋企人多少少包容
當然,如果講到過去係絕對交惡 就生死不相往來就算,以後都唔需要有任何交往,但亦無必要刻意落井下石
咩咩咁辛苦養大你真係難聽過粗口

啲人生仔係咪諗住生完之後啲仔女會自己識行識走識自己生活?養大自己仔囡根本係父母既責任,講撚到係恩賜咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞