多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
大時大節比返多少咪算,大數目就咪攪
幾時都話女人有閪大撚哂如果生夠十個係咪可以唔洗做?
所以我係話如果有比基本需求自己
有飽飯食有書讀
我只會比番地方佢地住
比番三餐佢地食
冇其他
我唔明你點FF我意思係要比番美好晚年佢地.
我只係驚訝 呢度好似講到個怨恨不共載天咁
因為我都覺得 人點對自己 自己點對人呢句說話
一,我冇批評你, 我係問緊 佢有比基本需求你, 係咪要去到"正垃圾"
二."懶係野咁睇唔起人 係咪覺得其他人好噁心呀" 我打一句反問句你已經自己FF 呢樣野 我從來冇講過.
我句野意思係, 父母比到基本需求自己, 係唔值得對番佢地太好, 但需唔需要覺得佢地係正垃圾一樣,
老豆老母又好,兄弟姊妹又好,只係有血緣關係嘅陌生人。感情先係將一家人連結埋一齊嘅線。如果無感情嘅何必辛苦自己呢
block左佢地,當冇聯絡過
因為好多人同父母關系真係好差
做開生意學歷唔差掛
兩公婆出去打工都夠搵食啦?
小朋友比嫲嫲湊未得囉
可以當做慈善剩幫姪女, 解決跨代貧窮問題
詳情可以參考
劉德華家姐
黎耀祥家人
...

幫係人情 唔幫你都冇錯
見到好多人,成日講父母點對你你就點對佢
咁著數架咩?姐係你生仔當投資,一定最少要平手?
個仔唔孝順,係你養育方法出左問題
就算個仔仆街,都係你個養育環境養壞左佢
個頭壞左要變返好咁易?
唔講有病或者某D極端例子啦
大部份俾心機養既仔女點都唔會差得去邊
呢個社會有太多孝順既標準,但父母做得唔好就可以有一百樣理由辯駁
呢度好多人think the worst
但我覺得現實未必會係咁差
即使係咁差,你脫離過一次關係,再脫離第二次你都做得到

點解唔比機會大家?

我覺得現實D睇,你哋最多咪一年幾次過時過節食餐飯
老母唔會同樓主有咩話題
樓主亦無咩同老母傾
食餐飯吹幾句寒喧下,完
唔係「基本養到你」
係「養到你係基本」
養唔好學乜人生仔?
呀媽都係叫你幫姪女補下習姐,作為姑姐咁小事都唔肯都算,仲驚屋企人連累你,人地都無開口問你借錢就小人之心,避之則吉咁,真係問你借唔借都未遲啦,唔講以為你石頭爆出黎咁大,你呢d咁無情自私既小人仲話要生仔,都唔知點做人老母
其實幾悲哀,無感受過父愛母愛
試過努力改善,但發覺無可能
初初對住佢地仲會有嬲既情緒
後期已經無感覺,當佢地同屋住心態
等有能力就可以脫離
正因為無親情感覺先覺得要還錢,唔想有任何野爭佢地
我覺得樓主要自行判斷
睇下由細到大屋企人對你係點先決定幫定唔幫或者幫幾多
好定差得你自己知
連登可以話俾你知嘅只有唔好比所謂嘅道德枷鎖綁住你
好多年前已經同屋企人關係唔好 <---
關係唔好唔會幫

如果關係好,我會幫
呀媽叫幫姪女補下習就咁小人之心,樓主呢d閪格仲值得做人老母?
唔講以為樓主石頭爆出黎就咁大
Page 10 #223
如果你生活過得唔如意 佢地會唔會接濟你先

依家就話啊哥生活質素變差咗 做親人幫下佢
萬一如果個情況係 你生活得一般 佢會唔會叫啊哥幫下你
如果唔會的話就... 過好自己嘅生活算啦
如果天生天養 你生命頭十年點生存?
俾幾千老母飲下茶算啦, 咁多年冇搵大家,了解下大家好D
又唔撚講係因為咩事搞到同屋企人反面
睇吓嗰件事個嚴重程度姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞