多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
真 侄女最無辜
人不為己天誅地滅
放養唔係淨係唔接你咁簡單...
你呀媽仲會去接你應該錫到你仆街
你點都唔會明
你諗下佢地洗腳唔抹腳果陣,嘆緊享受緊生活果陣

你係咪仲辛辛苦苦返緊工儲緊錢?佢地有無諗過幫你?

我相信絕對無

咁依家佢地嘆完玩完,先甜後苦又要人幫

你諗住努力完,依家終於可以苦盡甘來,點解要去挨埋人地果份拎自己辛辛苦苦既成果去比人?

記住每個果都係有因

佢地享受完洗腳唔抹腳無未雨綢繆係因,搞到依家家道中落係果

佢地以前享受都無諗過幫你,依家你唔幫佢地都係佢地應得既果

佢地自己造既孽就應該自己承受
一聽就知樓主屋企人係重男輕女嗰d
而家大咗又要r樓主幫手?
樓主無話過想佢地生佢出嚟,呢數點計?
一句講晒,你屋企係咪重男輕女嘅先

不過見你講得出「想修補返關係,過年有得團年,仔女有婆婆同舅父探下」關係應該麻麻哋啦

如果你屋企係重男輕女嘅,又或者發生過一啲大事令到你哋關係破裂嘅,你冇必要理佢哋

不過見你咁樣九成都係重男輕女㗎啦,你篇文未話你有男朋友之前都冇講你男定女,不過都已經估到樓主係女㗎啦
有預感呢個post 好快上報紙
無論真假
寫關於自己嘅野都要小心d
d 角色男女要到轉下
細個不斷摧毁你自尊,貶低你,話你廢,話你無隔離屋咁叻 想參加興趣班就話屋企無錢,去到大過你就嚟出嚟返工搵錢,佢哋又會良心發現話自己都係第一次做父母,細個唔識教先會咁講句sorry就扮無嘢,你再提又話你小氣,乜都淨係識得怨

佢早幾年同我講,話佢朋友個女教琴好好搵 你琴都唔比我學,我又點學人哋個女咁教琴啊
大學未畢業就講定話要家用,獅子開大口話要三份之一
同哥哥關係點先
你老味以為咩大道理
樓主完全無回應過其他人因為咩事同屋企人反面
成個感覺好似晴報D作文咁
我而家養大隻貓
希望第時老咗隻貓識俾家用我啦
sorry囉
當年佢地有無接濟過你先,無既話最多每個月俾少少錢呀媽買野做算喇,咪心軟
錢銀比左第一次第日就老馮再要
佢地同你關係差但細既唔係
既然開到聲叫你幫咪淨係幫個細
補習買下野比佢同間中帶出去玩都好夠
小一已經自己返學
感情要陪養,親情都要,唔好俾認祖歸宗呢類害死,幫下手補習或請食飯都ok,其他費用就bye bye啦
咁樣係咪無啦啦被人綁架禁錮強姦
之後被人救翻 你仲要比返啲食飯錢個強姦犯
佢生得出小朋友 就預咗要比啦 關個小朋友乜事
我覺得最起碼真係幫下個小朋友先,將來係點,只能靠佢自己,但而家起碼有人幫佢起好個底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞