多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
樓主男朋友有錢咋
睇你以前阿哥有無幫過你囉
唔好幫姪女補習
補補下學費都要你出埋好似半過契咁
唔好有感情聯繫,樓上每個月2千我都覺得多
1年都萬4蚊,每年最多最多1萬好啦

好話唔好聽,咁撚耐都唔搵返個女
親極有限,我勸樓主唔好太上心
笑咗,你‘點醒’op 啲咩嘢?
左膠
樓主既感性層面篇文咪講咗
就算感情主導 我係樓主都唔會幫啦
當冇左屋企人 佢地早就當你condom
咁都幫就只係害咗自己同將來既子女(如有)
我老豆就係會不停幫屋企人既人
佢好後生就從大陸過黎香港打工
屋企人逢親咩事都好都會搵佢攞錢
而佢唔會托手掙
寧願做多幾份嘢都會寄過去
就算原本返工廠之後俾人炒完走去做建築都會照俾錢
如是者依家結婚生埋仔女都廿幾年
佢依家六十幾七十歲
都係無儲蓄
好彩有公屋住下
唔係就全家人瞓街
疫前返鄉下仲話先發現之前不停寄錢同佢兄弟夾份起既樓居然無自己名全部俾佢響大陸既兄弟食曬
依家仲響度同我講話要咩血濃於水
我屋企窮就係無條件既愚孝造成
我連hd學費都要自己俾
有錢其實就應該為自己同子女造就好幾生活條件啦
搞到依家變咗窮人生仔正仆街
根本樓主個case就唔應該愚孝
我將來做嘢都未必會養返佢
明顯係啦
咁都唔明
佢養你只係為自己無避孕既結果負責
你無欠佢
仲要承受佢地無資源搞到自己要付出更多時間打工黎獲得自己需要但佢哋無俾既一切負責
如升學/自己既居所etc
然後仲打算妳養返佢果世
基本上窮人生仔正仆街就咁黎既
一睇回覆啲讚數就知道兒登仔普遍支持樓主咁做啦
屋企人對自己好 自己對人好又有咩所謂
問題係佢屋企人對佢唔好
屋企人對佢好唔好 邊個知?
有無聽過一個故事
你每次見到個乞兒你都比錢佢
有一日你唔再借錢比佢 佢會屌9返你

呢個係人性
曾經借過錢比人 借得一次見你肯上當就會繼續借 唔會感恩的

所以幫還幫唔緊要當跌左 但唔好諗住換到天倫之樂 唔反面已經偷笑

最好就扮窮
正常情況對佢好就唔會嘈到18歲即刻搬走
你閱讀理解有問題我唔介意你可以再睇睇樓主篇嘢
樓主第一句就話咗關係唔好
佢屋企人對佢好既話咁關係點會唔好
我勸你都係重讀一次小學以符合兒登仔既身分
正常中學畢業連技能都無都要即刻搬出去捱世界
如果唔係關係好差都唔會咁選擇啦
樓主on9 無啦啦做咩要聯絡?
係咪人大咗就懶係要放下過去個啲on9心態?
好心你就放養返你屋企人拉,你老母好明顯係錫住個乖仔你就外嫁女地底泥
起碼要幫下姪女
中產多年既呀哥好景對你好唔好
如果都ok咪幫下
如果個陣都係不聞不問就算數
兒登仔
班mk仔問屋企人拎唔到錢就話屋企人唔好
咁你又話班mk仔啱?
小朋友唔好見到人講咩就信咩啦
我嘅意思係唔好樓主講咩就信咩
相信你閱讀理解咁好應該一早明嘅
你唔照顧個細路,佢死左咪坐返幾年囉岩岩就有單判左謀殺,自己參考返喇
樓主自己都覺得冇欠到個屋企
咁仲幫乜撚
更何況而家好大機會拿屎上身
得閒食下飯寒暄下可以
最多咪過年過節封返封利是
如果講到要養埋佢全家就不了
呀哥做咩生意
幫得一次開左個頭就會當你係atm免費阿四咁要你瘋狂接濟
都咁多年冇聯絡囉,唔差左呢世都唔好聯絡,唔好俾佢地親情感情勒索到,希望你同另一半有個美滿嘅新生活
同埋你老母擺明要仔唔要女啦,佢見你條仔好境想借你過橋保住佢個寶貝仔同粒孫生活無憂咋唔係掛住你個外嫁女啊佢知道你結婚應該又會敲詐你未來老公一大筆禮金,你要記得佢係冇資格以老母身份拎禮金㗎,佢都冇對你盡過做老母嘅責任
樓主睇路啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞