多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
教係人情唔教係道理
唔好咩都玩d親情情緒勒索
請個補習老師都請唔起就咪撚生
人情*
我覺得可以量力以為,你想幫有能力嘅咪幫,幫到咩程度咪再睇吓點

如果唔想幫我覺得都冇乜野,畢竟你都係靠自己努力先有今日,你自己有自己嘅生活,唔一定要委屈自己幫班很耐冇聯絡嘅所謂親人

再講都係佢主動聯絡,佢哋好景都冇話問你洗唔洗幫手,一個女仔出嚟搵食,我諗唔係一件輕鬆嘅事,到而家你有你自己嘅人生,幫唔幫咪睇吓想唔想同有冇能力囉,講真唔幫冇人可以講啲咩
講真,除非你兩公婆係已經發咗達,否則就長貧難顧,幫得幾多?

只要一開始咗,就咪使旨意甩身。
算啦,我覺得唔需要點醒樓豬,因為佢上得連登講就係現實中無人認同佢,上黎連登博人同情理解佢姐
生仔照顧到健康長大係責任黎
打針食藥都要回報就咪撚生
係都要計咁樓主咪計返錢連通脹還囉

當初放得樓主走可以多年冇聯絡都知咩事啦幫乜7 咪撚幫
不如你去補啦屌
奉旨要幫㗎
睇自己能力,可以幫到幾多
親情勒索nono
幫咗佢地嘅話一定大把手尾跟
廢老出沒
有一必有二
呢種就緊係唔同啦
如果個姪女都有非禮貌又唔黑人憎,過年包封大啲嘅利是咪算。不過樓主應該未結婚
我真係冇 ,所以係度問,

我幾時有屌人? 或者邊一句係指責緊人?
點解咁多人成日都要FF 對方屌緊自己...
我覺得如果有能力可以間唔中接濟下,再慢慢修補下關係
同意教係人情唔係道理,但連自己道姪女教下功課都唔肯我就覺得無乜人性
顧好自己,加油
夠你愚考仆街?衝出嚟獻世
樓主做得岩 唔好俾一時既感性影響自己一生
大把人負債幾百萬
打份工個個月拎晒去還債
都未死得,過得好地地
香港地你唔自殺係好難死,餓死凍死之類
屋企人關係,有d人心目中係好緊要,因為感受到愛
樓主你自己諗
睇黎樓主同我都係無乜人性
個姪女咁慘不如就你去幫下佢補啦
雖然你同佢都無血緣關係,但細路女咁慘無理由唔幫既係咪先
我地呢D無人性既仆街就話姐
但如果連你呢D咁有愛心既人都say no就太可惜啦
唉,依家咩世道
無人性既人又唔幫人,有人性既又唔幫人
要教都畀錢請個補習教,時間好寶貴
何況教得唔好就累左個姪女啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞