多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
好睇呢句嘅程度去到邊

由細到大屋企對我都係放養,冇支援亦冇裁培,我有今日都係自己努力,我從來唔覺得我欠佢哋啲乜

有啲屋企係一夠18就斷支援,學費自己grant loan,生活費要自己搵/grant loan
再加埋關係唔好斷聯多年
咁我覺得唔俾家用,唔支援佢地都合理

但如果你話冇支援冇栽培係指
純粹中學無報興趣班同補習,
無錢去旅行,
但生活費學費呢啲有俾,直至大學畢業,或者學費要grant但生活費有俾
咁我會照俾返少少家用,當還番養自己嘅錢俾佢地
但金額唔會多
血緣至親竟然去到多年唔聯絡
當年發生過咩事,責任響邊個身上?
如果你覺得係你老母既錯
你覺得佢有冇後悔有冇反省過?
你老母好似唔多介意同擔心你消失左咁耐
傾埋啲野同耐冇見啲三姑六婆差唔多

我屋企有人同你經歷ok似
年紀大左生左小朋友先有心想試下修復同父母關係
不過結果係大家關係仲差過之前
正式老死不相往來
再冇咩不切實際既幻想
同養狗冇分別,差在未攞個頸圈俾你
佢生梗係要養大啦,你買寵物都要養佢㗎啦,唔通買完唔養基本責任喎,又冇人叫你生
除非樓主識得向肚裹面叫阿媽生佢出嚟
我媽都叫我幫呀哥買樓
我女
咁又點?同呀哥有仇?
你一心軟即刻衰梗 保持適當距離啦
睇前面以為係嚦咕嚦咕新年財
你都幾仆街
基本支出
係父母基本責任
唔算咩付出
窮就唔好學人生仔
都係睇人
有啲梅媽咁
真係一蚊都唔好幫
保持距離呀 唔好攞屎上身呀
遲早拎埋你嗰份當自己㗎
約老母出去飲茶,之後完左件事算啦
個波一係入 一係唔入
冇錯,假post黎
話晒大家都係屋企人,血濃於水。
阿妹可唔可以幫阿哥做擔保借錢?
生咩仔呀 人生本來就係痛苦仲要帶佢嚟呢個人間煉獄
要諗就諗移民先啦
係應該老豆養仔仔養仔架啵
你係盡責就唔應該出現要個仔養返你轉頭
佢要養你又要養自己個仔養三代人容乜易窮一世

用腦啦
其實人生可以好短,亦都可以好長

一生人點都會有起有跌,坐過山車

你今日覺得自己好順

他朝到你低潮,佢地順返,

你就知你今日幾咁可笑
咁不如幫埋我啦 至少我冇同你炒大鑊啊
介紹個人俾你識

梅艷芳
不過就算你媽放養你,都叫俾過屋你住、煮過飯你食,如果佢唔黑人憎,可以俾少少家用佢。
另外你男朋友真係玩9你,又鼓勵你搵返家人,發現經濟有問題就想保持距離
拖後腿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞