多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
樓主 真心覺得你有能力幫屋企人緊係好啦
你阿哥個一家人 相信都會感恩
你姪女大個都會記得你呢個姑姐大恩大德
雖然幫屋企人唔好講回報
但好難講 第時係你姪女幫返你呢
始終呢世可以做家人都係緣份呀
但如果你自己無能力幫
咁你屋企點會明白既
總結就係能夠幫人都係福氣黎既
I know that feel 🤦🏻‍♂️
HD 笫一年之後學費自己搞掂
一時比人屌唔讀書
一時又比人屌唔返part time
人地個仔又讀書又返part time 又比家用
之後就一路讀書返part time 所有野自己比
坐海旁慢慢食麵包都冇返去食晚飯
返part time 之前果年平均八十幾分
返part time 之後一路返一路drop
最後平均分差3分先入到U

所以就出嚟做嘢
出到嚟做嘢又要比幾千家用仲要年年加(我當比錢租劏房, 同offset 薪俸稅免稅額)
返工做嘢又比人屌對住部電腦打機
返工OT (連續返幾日3x24hr )就比人屌周圍去街
買左樓結埋婚(所有野自已比)就快搬都冇同佢地講

仲諗緊搬左之後比唔比家用
反正屋佢人層樓實冇我份
又我亦唔稀罕
係囉
假設我係依個mk仔
如果係同屋企人因唔知咩事唔俾錢自己而嘈到搬出去
多年不相往來
見返之後屋企人調返轉問自己攞錢
自己有錢唔係為仔女但無錢調就返轉問仔女攞依種雙重標準情況
我就真係唔會覺得屋企人係對自己好囉

根本其他人對自己好唔好依啲嘢係好主觀既嘢黎
事主自己覺得好就好 唔好就唔好啦
但客觀黎講對一個不聞不問多年形同陌路既仔女一聯絡返就要暗示俾錢佢
就好極有限啦

如果話一個重男輕女既垃圾觀念家庭叫有能力賺錢既女要不停俾錢去養個遊手好閒既仔依種情況我就聽唔少

見你看透世事肯定理解到關係唔好既屋企人要自己俾錢接濟係對自己好既邏輯
不如解釋下

咁樓主家事實際情況得樓主同佢屋企人先知
老實講依啲嘢無話信唔信
畢竟對非當事人既我黎講都只係故仔
就算信唔信都無影響
我只係代入樓主篇文描述既情況講自己意見
如果實際情況唔一樣可能就有唔一樣既意見
依點我估計係大多數留言既人都係咁

你覺得樓主講既情況唔可信唔通
有其他原因證明佢屋企人對佢好?
可能會顛覆成個故事wo
開香檳興祝啦 果時走得非常正確
個個月俾小小錢兩老買下野食算啦
幫得一次就要一直幫,到時道德綁架話睇下你間屋,順手就住埋落嚟

生日買支雞精俾老母就得啦
可唔可信就真係得樓主同佢屋企人知啦
站係我立場睇 上網打咁大遍文
都係想拎大家認同姐 唔係為咩?
所以我唔排除樓主個故仔自己加鹽加醋
on9
感性點解要幫

感性直情心涼啦
講下你阿哥衰咩搞到咁
點冇支援法先?

中學書簿雜費有比,大學學費雜費靠自己?

我覺得咁樣係底線!比少少家用父母好應該!以上以下先加減!
幫LLM
食蕉啦
定一個停損點
繼續保持聯絡,財政或非財政地幫下佢哋

問錢嘅話,喺停損範圍之內有技巧咁樣試下幫
技巧嘅意思,係幫嘅時候令佢知道呢啲幫助係看在人情份上唔係應份,亦表達你係想同佢哋有非物質嘅交往

喺咁樣嘅情況之下佢都係咁問你攞,過埋停損嘅話
你就當用錢睇清呢個人,以後可以斷絕來往

視乎樓主嘅睇法,停損設到零都可以
介唔介意接濟埋我
話唔定第時係我幫返你呢

總結就係能夠幫人都係福氣黎既
錢係冇記認嘅
你畀一千蚊阿媽,
阿媽叫阿哥畀少一千蚊家用,因為知道阿哥生活艱難
咪即係畀咗1000蚊阿哥囉
真理
雖然你講既情況可能係真
但聽故唔會駁故
基本上除非前後矛盾否則無辦法證實係假既
咪當住真既先囉
反正俾人呃咗最多同其他連登仔一齊屌樓主姐
如果一開始就用樓主講既嘢係假既做前提
咁睇依篇文再留comment其實都無意義啦
廣東話博大精深
射筆家用過去囉,養大你都應該有比你食米飯掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞