多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
#4咁多負評都冇hide到嘅
俾生果金都得掛?
一個崩都唔俾?
所以人人冇乜關係,個人主義氾濫
種瓜得瓜,種豆得豆。

屋企人冇俾過資源心機去裁培樓主,但又期望有難嘅時候樓主可以做救命草,係佢地自己妄想不勞而獲。

如果樓主咁都幫,到時個仔有樣學樣,知道夠折墮就會有人幫手,反而害咗佢。
我兩樣都無,仲要係個唔關事既呀婆畀飯我食先大到
係咪一蚊都唔洗畀?定連燈仔又有其他標準要人跟你做人?
即是佢連你有讀大學本身都唔知?
有冇搵番你大佬笑鳩佢哋
其實連登仔講既放養係咩意思
無意思喇
咁多年一個電話都冇
佢都當你死左喇
咁耐無聯絡 一聯絡番就暗示要幫手
如果樓主唔係出人頭地 d「屋企人」又會唔會倒番轉幫番手?
呢d幫唔幫係互相既 阿哥佢地本身都無咩幫人
唔係見阿妹有錢過阿哥就有責任幫囉
用呢d道德枷鎖黎加落人地度
你唔係比人放養你講乜鳩都得啦

如果你老豆老母日日賭錢填極都填唔番條數 無底深淵 仲要唔戒你係咪會破哂產去救?

同樣
依家係人地大洗令到自己家道中落
與人無尤

人地洗哂既錢要我還 唔係唔得
但老實講 關我咩事? 就因為家人兩隻字? 朋友分分鐘會幫你,但家人就搵你攞錢,無比足夠既野你
On9
教小朋友去幫助他人
變成教佢慘將來就會有人幫

咩垃圾邏輯連登真係令人天天長知識

咁你應該由細開始教你小朋友自私自利,唔好幫人,驚你小朋友知道夠折墮就會有人幫手

對住你依啲低能毒撚,見到你真人既話,真係想大巴大巴咁打你份人傻下傻下咁
人點對我
我點對人
冇錢就自己讀書啦
補乜撚野
放養你嘅原因係重男輕女?
唔知因由 一嚟就鬧人 樓主無話絕交 係保持距離咋
每個人都要對自己人生負責 你憑乜指責人
樓主自食其力咁多年 點解唔可以為自己同另一半著想多啲?
你就仆街
樓主住三房兩廳上流地方
唔好幫!
你會累死自己
中國傳統思想綁架左你成世
你就仆街
幫下姪女
第時發達多謝你多過多謝佢老豆老母
當做投資
能力範圍內幫到就幫
不過最怕對家得寸進尺
天真過天真嬌
就咁睇你講既野你都有有左膠feel
真係屌你都廢事
講經咁講不如就你幫手接濟樓主個老母個堆人算鳩數啦
唔好有D咩唔識佢唔關你事既理由
如果唔係既話不如收返你D意見再諗D更好既方法
而唔係突然講句: 樓主唔食飯打多幾份工咁就可以幫到佢老母個邊
呢D說話真係難聽過粗口
住公屋嘅後生仔好快啲搬出黎
https://lih.kg/2398468
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞