多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
拿拿臨block 佢啦
開口攞錢乜都假
有決心走就唔好痴返去啦,有金撿咩
外國人係靠愛來維持關係,唔係靠血緣,d 仆街親戚夠有血緣啦,樓上班友又唔幫鳩佢地。

盡孝唔等於愚孝,父母放養你,其實佢地都冇盡過孝。因為佢地冇好好令你家族得以維持。父母要令子女生活得好,令子子孫孫長遠發展到家族至盡孝。 拖你後腿=令你冇發展,啊媽就得閒飲茶算。

d 所謂既血緣啊哥,又唔係好fd 點解要幫。話就話有血緣,但其實你地根本唔熟。冇愛維持就係冇愛。
唔忍心既 比小小茶錢話係請呀媽平時食飯飲茶囉 呀哥就唔洗幫啦 咁大個人仲要呀妹救返
啲啲經濟援助就得
之後就唔好再理喇
憑自己實力發跡 點解要幫
屌你老母🖕🏻
啲個位最緊要睇自己開心
幫嘅 當洗錢買快樂 快樂完就算

千萬唔好又要洗錢又帶嚟唔開心
excat7ly
d錢一手交一手, 仲快過轉數快呀

9成樓主老母重男輕女
個女咁耐冇聯絡
開口就叫人接濟下
呢d多數都係仔呀仔, 命呀命
有事鍾無艷, 無事夏迎春

我自己覺得
如果阿媽真係厚面皮到開口問你拎, 有能力咪俾佢
同佢講,俾左呢次, 大家不拖不欠
之後就同佢地斷聯絡啦
有時呢d野, 唔做盡,對方係唔會肯收手
只會take it for granted
如果咁多年無聯絡
咁由佢啦
佢地都無理礻啦
補多句
就算你幫姪女補習 平時買吓野比父母
你都係想自己個心好過啲 過到自己
但要預左冇人會appreciate 甚至會出聲話你做得唔夠多
如果人地咁樣諗 你日後又會唔開心 咁就一開始連呢啲都唔好做喇
反正都比人背後話 咁仲做黎做乜
仆街位係邊
佢屋企人
如果樓主撈唔掂返外家 佢大佬依然係中產
肯定會話 喂阿妹 咁撚霉 使唔使接濟下你啊
然後得個講字 黃豆都冇粒
你返鄉下食樹皮啦傻閪
長貧難顧
雖然以德報怨係好事
但係咁多年黎 樓主自己係出面捱 佢屋企呀哥好景既時 有冇搵過樓主?
而家落難先黎揾番 其心可誅
其他人可以唔幫,但姪女點都要幫
識扮窮真係好緊要

必要時話自己炒股輸好多
保持下距離好, 累鬥累多
如果關係又未去到反哂面,不如試下
1. d 大節日,俾少少錢阿媽
2. 幫姪女補下習,教下功課
一 定 唔 好 幫
有多餘錢咪請食飯囉
佢哋貪心咪斷聯

就算佢哋家境好呀,你都唔會諗住一個月見一次啦
最多生日一次,過年一次,搭多個聖誕同中秋,咩都夠啦
個細路女你都幫唔到D咩唔洗攬上身
+1 仲要幫阿哥抹屎忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞