多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
想知當初點解會走
父母點對你
你咪點對返佢地
唔通細個日日俾屎你食
大個仲要孝順佢?
知唔知咩叫愚孝
有錢咪塞幾皮野畀佢地囉
睇你咁樣,心軟都好正常

係要小心佢地得寸進尺,得一想二
特別係攞你姪女出黎講咩大人唔食細路都要食
調返轉諗
佢屋企人咁多年有冇嘗試聯絡樓主先?
如果樓主環境好差,一早死撚左啦
唔通咁樣又唔叫絕情?
一個人生活冇屋企你估容易?
咁算啦
算啦,都過咗去喇;
話哂都係屋企人;
大難當前,感性行頭,理性收老鼠皮;
人性本善,當初你屋企人咁對你都係迫不得已;

諗到再講
做咩生意?
你唔想幫可以唔幫, 唔需要係連登講自己家事
四個大人有手有腳 窮得去邊
係個小朋友今世慘
關心嘅問題多數係著重健康同開唔開心多啲
生之前有冇問過個仔想唔想出世
有冇問過個仔想唔想「借」啲cost嚟成長
父母做咗決定要生就要承擔個cost 養到成人
樓主一早搬,可以有咩支援裁培?
呢一代你以為仲係有飽飯食就掂?
每樣落後既野人地自己追返架
點都唔應該幫
放養
多年無聯絡
生你出黎仲要無問過你意見

而家一黎就叫你接濟
幫都係幫細唔幫大,唯一係照顧姪女
真心想做到問心無愧無拖無欠唔係咁
發覺好多人其實都呢個心態
覺得你生我出來無問我意見,養我應份
呢個應份咪就係你都覺得大家係至親,係有感情
你無得選擇出生係呢個家
咁你開始有思想既時候點解你唔即刻離家/自殺?
而選擇繼續食佢地住佢地用佢地?
然後有能力就走,食霸王餐?
我覺得做到最無愧於心既係計清楚佢地洗係自己身上既總數
計返通漲還返曬比佢地先斷聯絡,咁先係正確對街外人做法
我就會計埋養育費(雖然都係放養粗養)
當然,呢d睇過唔過到自己,過到既1蚊都唔比亦可
老豆老母唔理佢就唔仆街?
冇錯,我係想佢問下呢啲,等我覺得除咗男朋友仲有人係錫我關心我,但阿媽啲問題好現實

我同佢講家陣生活點好,係想佢放心,個女大咗依家生活入好境喇,佢老人家或者都放心

但原來同佢講我生活唔錯果陣,後面佢又講到自己收入點,阿哥成家點,無形中有啲壓力同尷尬

我搵返佢哋唔係想曬我家陣幾好,只係想修補返關係,過年有得團年,仔女有婆婆同舅父探下

但我了解屋企人,佢哋之前會借下親戚錢之類,搞到關係麻麻。我擔心我兩個會成為下個目標
真 個細路可以幫下....
開始有思想唔等於有能力喎
要仔女大左還錢比父母
真係惡習黎
無人係一出世就欠左老豆老母
如果屋企人無對你做過啲乜,咪幫下
自私死臭雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞