多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
一筆過比一舊錢一定係最on9既選擇
老老豆豆
如果以前你屋企都係放養你(即係即使有資源放係你身上都無特別去支持你,而擺左係其他野上面),你用同樣既態度對番佢地都好正常
千祈唔好俾人情緒或道德勒索
世界上邊度會有無緣無故既愛
同意
飲下茶傾下近況
建議樓主呀哥再努力搵pt賺多少少幫補下
其實你想唔想幫?
我估你打篇文出黎都應該係覺得自己要幫,但係又怕佢地利用你
講真,如果你真係想幫又或者係想返去享受下所謂嘅天倫樂,咁你咪幫
但你要有心理準備佢地有機會係利用你,始終你一個女仔無依無靠咁走出黎,一定係好大單野先會搞成咁

另外,如果真係要幫,你要自己係心裏面set條底線,知道幫到邊要收手走人,我見過好多人就係俾人情緒勒索,一幫再幫,最後自己都一身蟻
唔關現實事

係人人有自己嘅選擇

而你 d 屋企人為緊佢地過去嘅選擇承受後果

無咩公平得過咁
慳d啦
你呢類垃圾 生個仔出黎一撚定似足你
佢嗰句都冇咩嘅 唔關男女事 又唔係叫你快啲嫁個男人
好多5毛account走入嚟

呢個topic係中宣部指定?
啱呀 幫咗仲衰
佢地照過自己生活
有咩問題就叫樓豬幫手
唔改變自己問題既人點幫都冇用
要有咩支援裁培?
一出世細奶粉錢、飯錢自己出
一出世搬咗出去無人養
學費、書簿費啲錢你點賺

如果呢啲你還返 咁無嘢講了
除非你覺得呢堆係佢哋嘅成本 唔計入你條數
叫國安都block
補習hea教下囉。錢就免問
唔好再
害人地啲囝囡啦
我就過內人
分家之後 仲有同情心就去見面食飯

之後個細既就成日話窮 話我返工有錢就買d野比佢

個老既就仲未戒賭,約食飯次次講錢。仲成日搵我地址借錢

要完全脫離關係先可以冇左場惡夢
佢地不仁 你不義
係香港講同情心真係會死
佢地好勁嫁, 一出世有地方住,
一出世自己有衫著,識洗衫煮飯自給自足
佢地放養個concept 係天生天養
樓主有諗住生仔 遲吓有錢可能仲會諗移民
再有錢都唔係咁用法
長貧難顧 無錢原因係佢阿哥洗腳唔抹腳
衰啲講 福就樓主阿哥享 錢就樓主俾

都係個句 憑咩
生細路當投資
宜家要學人計回本?
無本事 斤斤計較
學咩人生
你男朋友一定係啲大愛撚 唔聯絡一定有問題啦
你幫=人生玩撚完
最仆街會係樓主幫左手但解決唔到
轉過頭怨9樓主
又係呢D ON9理論
生左BB唔想養唔想供書教學咪扔出街囉,不過會比人告之嘛
個個人生BB都預左自己要比呢D錢,定係父母扑完野生完仔唔想付出?有人拎槍要佢地扑野唔帶套?

可能你覺得好難聦,咁我轉下另一個講法
一句「老豆養仔仔養仔」,樓主用返同樣資源養自己仔女咪得,一代代咁回饋下去,滿意未?

總之樓主冇欠父母,「還」乜鳩?
你醒目就唔好行太埋住觀察下先

就好似 有朋自遠方來 非奸即盜

人心叵測 你老母又一向養兒防老垃圾思想

做咩都先小人後君子 強硬 d

唔對路就閃 咪俾太多個人資料佢地
同你唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞