多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
好多年前已經同屋企人關係唔好,好早就自立,搬出嚟住冇用佢哋錢,但都冇俾錢佢哋,冇聯絡

直到最近覺得人大咗,點都聯絡返屋企人啦

發現阿哥原本由住私樓請工人,到依家要帶成家搬返去阿媽間舊公屋度,幾個人逼埋一齊。個姪女啲功課,屋企人知識低又教唔到

言談間,阿媽知我生活過得好,喺度暗示下要接濟下屋企,同姪女補下習咁

我一直以為阿哥生意幾好,中產咗咁多年,衣食應該無憂,但睇嚟兩公婆都係洗腳唔抹腳果啲人,到咗今日仲要連累到阿媽,本身阿媽自給自足

由細到大屋企對我都係放養,冇支援亦冇裁培,我有今日都係自己努力,我從來唔覺得我欠佢哋啲乜

本身男朋友都鼓勵我同屋企人聯絡返,但我哋知道成家人都可能係長期負累時,當堂覺得保持下距離好啲

人大咗就現實,本身想同屋企人修補下關係,但好驚俾佢哋拖後腿,我之後都要生仔有自己人生計劃
理性層面 唔應該幫
感性層面 就應該幫
你都幾仆街喎
聯絡返=拿屎上身
一開始就補習 再遲下就俾錢接濟你阿哥
無需要為佢人生負責
仲要放養
幫or唔幫,睇你同阿哥感情同你自已有無能力幫
正常都唔應該投入太多感情,你都識講佢地洗腳唔抹腳,你幫得一次,到時拖累埋你。同賭仔一撚樣,唔仆街一鑊唔會知錯。
細個咩事關係唔好先

負擔到既咪俾少少家用呀媽. 當幫下老母/姪女. 話哂你老母都叫養大你
點解仲要有聯絡
千祈咪撚理
本身自己過得好好,又唔係靠父母幹
就唔好拿屎上身
得閒飲茶,9up下就算,見面都可免則免
成家洗腳唔抹腳,知你有錢一定當atm
睇野唔會睇兩面?
咩事關係唔好先
香港窮得去邊呀,
洗你接濟
樓主無講前因,好難話唔同屋企人聯絡就係仆街
你都話以前係放養你
咁以前又唔見幫下你?
有咁快走咁快
至少佢地唔係有日無啦啦搵你借錢先
我覺得適量既幫
例如間中請食餐飯 幫手買下日用品之類
當係用錢換返你既天倫之樂
諗下當初邊個冇聯絡
一家人冇隔夜仇
你幫下自己老母
孝順返積下福都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞