多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
無端端更食一個唔好既童年,有過經驗都唔想下一代有自己個種遺憾。
你捐款都係有同理心呢個行為,救侄女個人生性價比其實好高

價值觀,自信同見識好影響一個人既一生
岩呀,但係自己個下一代唔係人地個下一代,窮有窮既生存方式,一陣阻住人係窮地方成長突圍發展點賠返比人?
有直屬關係更加要救

細個既社交同教育唔駛用好多錢,但個性講緊係青春期前定型,樂觀積外向極,會向其他人賦予價值,識得待人接物既人,一定比你呢種小氣又短視斤斤計較既仆街人緣好

社會不嬲識人好過識字
你母愛爆棚如果開局樓豬話,我有舊錢,冇定洗,有個姪女可以養,應該一面倒叫佢養

但樓豬自己都想生我見唔到誘因去良心發現救人地屋企既人仲要係嫁出去既水潑出去既女,到時個孫係外孫
所以你咪已經叫定左型,你呢世咪咁升唔到lv,下下怪自己老母老豆點

而家樓主阿媽只係叫幫佢幫下侄女學業
叻唔切
幫一次就有下次,你唔幫下?
大把錢洗唔曬即管幫,要預咗幫咗之後唔會感激你而且覺得係應份
幫人要有前設
講明可以幫到幾多

ps你呢種咁鳩屎既人我會盡量遠離
唔好衰心軟啊 有一次就有下次
長貧難顧自己顧掂自己無陀衰家無學壞仲搵到食仲想點
幫乜撚,兄弟爬山各自努力
當日佢風光時有無益下你?
而家佢折墮又關你咩事?
過自己人生啦,兄弟姊妹長大之後就只係另一房人,要自己負責自己既家庭
好在我兩個仔有一個生性
又係P牌紅字開啲講家庭關係既post然後又幾千正評,咁熟口面既
好多年前已經同屋企人關係唔好,好早就自立,搬出嚟住冇用佢哋錢,但都冇俾錢佢哋,冇聯絡

其實我睇返你舊post,好似係你嫌棄公屋啲人核核突突先搬走喎。

當然你同屋企人關係差可能都係一個原因。

佢哋放養你,但你家人有冇迫走你?

———————————————————————-

如果有日你同你家人一齊被困火場就嚟會死,你會選擇救佢哋先定自己先?

我咁問可能幫到你了解自己性格多啲

最後幫唔幫佢哋,如果幫又幫到乜程度,你自己衡量下啦。
仲生咩仔,香港呢個時勢,黨的好兒女?
理解樓主 幸福家庭出生嘅人唔會明白
垃圾愚孝撚
我都覺 咁撚仆街嘅
btw 我都好窮 你救濟下我我知你唔仆街的
一唔幫/幫小d就開始講說話比你聽
補習個度覺得能力許可嘅可以出錢請個私補幫姪女睇功課,但幫買餸自己親力親為補仲晒時間就不了喇姪女係最慘嘅 其他人都係抵死
各執一詞
去到訓街你都唔會理
車狗真係無隻正常
各有前因,性格,際遇。

樓主自己做得好 good job

家人是家人,施比受更為有褔。如果你有餘力,建議幫下手(形式點幫你主意), 當然純建議。

我有時家族食飯,家人中有時唔夾返錢,ok既,又唔係食得好多,自己都唔會差個d錢開飯,由佢冇追返。叫家人上我屋到食飯,唔通夾返餸錢咩。(這個只係舉例)
話說我同好耐冇聯絡嘅屋企人重近聯絡返,想catch up下同介紹返另一半俾佢哋識

第一個video call,本身係想介紹下我另一半俾佢哋識,第一次見面咁。點知變咗係幫姪女補習call,叫我男朋友教佢功課.... 仲一嘢send哂啲課本、工作紙同成績表嚟,好老奉,雖然都有口講唔該

我男朋友都好識做,好俾心機咁教,雖然成家人冇點同佢傾計

第二日夜媽媽屋企人又喊哂口咁話唔識教姪女功課,我臨訓前都同佢哋搞掂佢

男朋友安慰我話佢哋唔問你拎錢咪好囉,義務補下習都算付出咗

喂大佬我諗住聯絡返係間中可以飲下茶食餐飯,依家好似佢哋認定咗我哋兩個要定期義務同佢個女補習咁

小學啲英文咁撚淺竟然一屋大人同我講唔識教,喊哂咁打電話嚟,好撚痴線

我真心好驚我男朋友會好唔鐘意我屋企人,影響我哋感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞