多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
家道中落同經濟出問題係兩回事.
佢地仲有屋住有書讀有手有腳點會需要人接濟?
女人係咁
其實呢
食物 水 衫 住 呢啲野係孤兒院都有
孤兒院仲唔會問你攞返家用
更加唔會情緒勒索你
養到你咁大而家捐返副身家比孤兒院都好合理
得閒最多陪阿媽食飯囉
果D衣食住行樣樣計撚住既九成都係D養兒防老既廢柴黎
見咁多人講咩剩係俾錢阿媽/剩係幫姪女, 咁樣同拍AV啲女有咩分別? 一開始話剩係除衫, 除除下就會俾人要素股, 之後就中出埋架啦
你肯定理完個老母個呀哥唔會跟住問樓主唔理佢?
樓主俾錢個老母 老母唔會俾返個仔?
幫得一次就有無數次 何況個呀媽對樓主係放養咁
你到底有無睇成篇文?
幫佢老母
好多野打蛇隨棍上
仲要係樓主自己主動搵返老母
自己做左下把位都唔知
臭雞
直頭唔好理佢地
以前俾我老母打到仆街
咁樓豬阿媽係樓豬搬左出去後,一直不問不聞
又係咩一回事呢?
你點對人,人地點對你
樓主呢D唔係無情自私,係叫心淡。
呢個世界並唔一定「天下無不是之父母」
詳情請參考梅姐梅艷芳個老母
以及岩岩宣判謀殺,5歲小妹妹個老豆
好公平,你成長時佢無幫過你,而家你唔幫,完全無問題。當年係屋企人做得出,今日你都要狠心d,學林奠話齋,要承受一d後果架嘛
理性層面 唔應該幫
感性層面 就應該斷絕埋關係

放咩養? 生個小朋友出0黎唔諗住教, 父母可有可無咁
你咁撚大愛又得閒, 不如你教
記得咪撚收人錢啊
點解要接濟呀哥? 佢之前咁撚掂有無諗過接濟呀妹先?

話樓主仆街d人都on撚9

係咪要衰埋一堆搞到大家都唔掂好撚困苦先合你地心意

為自己人生負責已經足夠
咁多年冇聯絡咪算囉
我都有呢種感覺擺低篇文就射後不理
都係既, 可能我本身有經歷過失去親人啦,
我會覺得仲在世既話咪相處下囉 ,
樓主個CASE 又唔係話同屋企十怨9仇
好多野又唔一定淨係講錢
其實根本唔需要幫佢地
喺你未再聯絡佢地既時候都係窮住咁過
又未死得,佢地根本都唔需要你
反而而家搵返佢地就好似一個爛賭鬼以為自己永遠有人會幫自己還債咁
真係萬劫不復
建議你如果仲想保持關係就講清楚 一定唔會養佢地
偶爾請佢地食餐飯就得
或者可以講到自己都好唔掂
有能力嘅,咪俾一筆你老母養老 始終都養你十年八年
如果佢哋以前真係仆街既 俾完筆錢可以睇住你呀哥呀嫂同你老母餓狗搶屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞