多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
呢到啲人好憎放養
但我自己就幾wellcome
可能我係男加上比較獨立
反而我唔鍾意係我識自己返屋企既時侯
我阿媽仲死要湊我
父母俾到嘅支援都已經當咗基本責任
咁有啲咩支援裁培提供?
幫手面試、見工?
個定義係咩先得㗎,唔係講緊佢得唔得到
係呀
佢地生我出黎
成日打我鬧我
我溫書嗰時叫佢地靜啲仲畀佢地屌返轉頭
咁佢地養大左我
所以唔係垃圾?

你生仔女養大佢係你責任呀 大哥
當個仔女係自己資產任打任鬧
之後一句養大左你好似你欠左佢咁

你係咪自己有幸福家庭就響度批評人地思想呀
定你唔認同養仔女係父母責任
佢畀個垃圾童年我
之後想我畀個美好晚年佢
我無左童年仲要犧牲自己去幫佢晚年

你想點呀
懶係野咁睇唔起人
係咪覺得其他人好噁心呀
你過過啲乜撚野生活
定你係 我細個都係畀老逗老母打到大 都係咁過
所以要呢個傳統發展落去呀

香港人係咪有錢到以為香港個個家庭都好幸福呀
屋企人又點?
你咪撚比啲儒家思想昆鳩左你啦

屋企個個月都吸你血
長貧難顧,係佢地一手造成
應該由番佢地自己負責
仲要你已經講埋都無教過你
我呢次返黎就係想睇吓你地幾折墮
身在福中不知福
巴打辛苦你 有啲幸福家庭大嘅係唔會明
有人係需要用一生去治癒童年
屌仲要照顧埋班仆街晚年 冇撚嘢呀
wellcome
你都on撚尻

樓主都講明由細到大屋企都冇俾咩支援
樓主都一早搬走冇問屋企拎錢

宜家屋企衰撚左先揾返樓主拎錢,邊個仆街?

愚孝撚死撚開
係嘅話一早搵咗樓主感情勒索佢要佢養啦
老一輩無知識無文化嘅人淨係識講錢
因為你要佢哋講其他嘢佢哋都唔撚識
物質同錢先係佢哋關心嘅嘢
同好多香港人一樣淨係識講去邊玩去邊食好西,要買呢樣嗰樣一樣咋嘛,佢哋無咩興趣知識傾任何深入嘅嘢
但去到自己親人身上,又會覺得好出奇咁

呢樣嘢樓主由細到大都有好深感受,所以佢都係同類人,都係咁現實
真係無話邊個啱邊個錯

錢銀嘅嘢咁辛苦搵返嚟,想幫咪幫,唔幫咪唔幫
有無其他方法修補關係?可唔可以抽時間陪下老人家?
定每件事都一定係關錢事?
但講真到最後去記仇辛苦嗰個係自己
如果樓主放得開嘅,咪同老母講錢就幫唔到,但我想一家人得閒食餐飯

唔係一定要all or nothing呀嘛?

呢D情況要慢慢嚟,唔會一時三刻就好返
當然樓主都未必真係想關係好返
可能暗地裡覺得對方折墮好開心添
珍,佢只係生左你岀黎
並唔係咩重要
樓主屋企分分鐘係重男輕女個啲...
所以個女走咗咁多年都無人聯絡無人care
你阿哥害人害物
如果係我
我只會比番地方佢地住
比番三餐佢地食
冇其他
我只係驚訝 呢度好似講到個怨恨不共載天咁
因為我都覺得 人點對自己 自己點對人呢句說話
你老母
你望下隔離5歲細路女個新聞啦
如果佢老逗老母無殺死佢
養大左佢
咁佢係咪仲要孝順老逗老母
係咪要尊敬佢老師呀
呢啲新聞唔死人唔會變新聞嫁
有無諗過點解樓主同阿媽咁疏離,可能佢細細過已經俾咗公公婆婆照顧,唔係個個小朋友都係由父母湊大架唔好當個個阿媽都一定咁好啦
所以我係話如果有比基本需求自己
如果係我既話
我只會比番地方佢地住
比番三餐佢地食
冇其他
我只係驚訝 呢度好似講到個怨恨不共載天咁
因為我都覺得 人點對自己 自己點對人呢句說話 ...
之前會借下親戚錢都唔搵你,應該關係真係麻麻,比我就頭也不回喇樓主。如果有返聯絡,佢哋九成會wear住你做救命稻草
姪女功課可以幫
呀媽家用飲茶錢少少地可以比
其他免問
應該問下自己,當年佢點對你先。如果唔係你去聯絡佢哋,佢哋有無試過念親情搵下你先。如果無嘅,我覺得少少「富在深山有遠親」,第時錢銀問題一定走嚟問你。我底線下最多兩老嘅生養死葬出返分力,始終都叫有養過下自己。頂晒籠咪每月比返啲茶錢兩老,佢哋自己要比錢你阿哥洗就佢哋自己話事,總之係咁多。
你明唔明重點係乜
中小學幫手睇下功課,就算學歷低睇唔明都關心下
基本文具衫褲果D,唔洗靚唔洗多,唔好太寒酸
你讀書都知班上會有D人特別寒酸,爛身爛勢
呢D會影響成長
除左溫飽,有少量額外錢聯誼下
好多窮父母係除左食飯搭車錢一蚊都冇多
另外學野果D都冇叫你一定要俾
但如果有天份既咪幫下子女
補習果D我都廢事講喇,讀書好個人
有補一定有優勢既,不過冇補都可以好冇得怪老豆老母
我覺得生個仔呢D好基本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞