多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
你又啱喎
當初樓主自己搬出嚟住, 有私樓有工人嘅中產阿哥有冇幫過樓主先
試下扮窮問佢借錢
佢肯借咪幫返佢
佢唔肯借你唔會搵到佢
象徵式比下家用咪算
邊幫到咁多
我覺得樓主真係唔駛理會呢堆連登孝子
到你肯幫個姪女時又會叫你幫手交埋書簿費,水電煤
打埋本比你阿哥做生意
分分鍾仲苛刻過你老母
自己唔駛付出同take risk係講乜春都得啦
試下係度同班孝子眾籌補習費
$100都籌唔撚到呀
返去背孝經啦你班孝子
你頂多間唔中資助下個姪女就算
例如過節買啲靚衫呀
或者俾幾百蚊補貼下啲簿雜費咁

做屋企人都講緣份
邊個都冇欠邊個
驚講得多自爆
我唔介意樓主作文
因為睇到班連登孝子己經好撚好笑
典型東亞思維:無論屋企對你幾唔好,你都要孝順。
食屎啦屌你。
感性層面就唔輪到你講啦
如果咁嘅話 成個post無人可以留言啦Alfred Hui

btw 你fans
間中叫阿姪女出嚟食下飯問下成績 遊外活動關心下 過年生日咪買下衫/私底下俾幾舊佢
到姪女中學開始要補習 揀好讀咩科有咩出路再幫手都唔遲 要佢懂得感恩
睇得出樓主唔係啲想用仇恨去報復惜恨嘅人,而且仲有自省想行出一步。但果家人已經自己都搞唔掂,唔覺得佢地有閒暇去維繫感情。

如果我係樓主,用同理心去睇呢啲「屋企人」,我會略略比少少錢。就好似捐錢去慈善機構咁,能力範圍內用錢去解決就算。但唔好期望會幫侄女補習或者幫手照顧頭家,唔會落咁多心機同時間囉。當然你可以好似樓上啲留言咁講,拍個屁唔好再理佢地。

樓主最緊要顧好自己先。錢嘅野幫得一時幫唔到一世。
父母有得決定生唔生 佢無得選擇出唔出世喎 你生完唔養 生完唔教 準備又唔充足 咁生黎做乜 唔好搞完生完先出黎秋後算賬啦你純粹驚無人理咪自己投資理財 老左請個工人照顧自己囉 見識既人生仔對佢地仔女都無乜要求回報d咩 對佢地仔女好無私 家庭幸福美滿係人地用心經營 唔係計出幾多物質野用幾錢 同埋樓主講得放養都知乜料啦
當年放養
而家放養返佢地
陰度
咁多頁覆得幾個reply
似足PR作文
幫手推下612個post仲好啦
[612基金需要大家幫手]只餘143萬,而4月大約要1500萬支出
https://lih.kg/2485938
個啦 嘅讀音將成句野嘅意思變曬
睇番係樓主老母想樓主幫手 佢阿哥無講過類似野
可能成個post得樓主老母係仆街
放養樓豬時,佢老母有冇積福
廣東話嘅美妙
遠離佢哋,保護自己嘅生活
屌你老尾呢D係佢老母生佢出黎既責任黎 佢應份架
唔好講到睇醫生 供書教學係施捨咁啦
麻煩將你呢個留言置頂,免得大家以為你係晴報啲人
留言右上角>置頂此回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞