多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
你本身有冇姪仔姪女/姨甥仔/女? 對住佢地係咪都係無感情?同陌生細路無分別?
睇左,樓主老母可以食屎
當你atm
On9
理性同感性層面都唔應該幫!!!
講得岩
有多餘錢咪俾雙親洗下
多就無
隨時揾你幫大佬擔保借錢,一個養全家嘅故事
咁樓主細個唔舒服邊個陪佢去睇醫生?小朋友嘅時候過馬路邊個拖住佢行?

始終都係有血緣關係,唔理個阿哥但都始終要關心下自己老母!
叫佢同政府講
連登仔成日怨父母放養
咁你想點
要父母日日問你食唔食得飽
人,得自個成全自個
俾人話自私咪自私
更何況你屋企人係放養你
你咪最多用最低限度咁幫
只係長貧難顧
你仆街啲喎
錢就你洗
債就我孭
你幫得佢地一次就會繼續依賴你,長貧難顧,更何況本身關係差就咪理佢地啦,餓佢地唔死既
太陽底下無新事
未現形姐
但啲豬絲馬跡已經預計到會順住劇本走
未經歷過真係唔會明白
唔怪得你
樓主自己感覺最真實
古語有雲
仗義每多屠狗輩,負心多是讀書人

比著我真係唔會揀樓豬依啲人
本身就唔會對屋企人好既人
更莫講話對自己/小朋友好
分分鐘掉低個仔跟佬走,話小朋友拖累佢
從來無人叫樓主孭債,係樓主搵呀媽再先,個呀媽先提議幫下姪女補習,講撚到食左樓主副身價,咁自私既人仲學人講生仔
咁咪大家互相放養
我覺得冇問題

我老竇都係咁 月入4 5萬左右 啲錢就佢自己收埋
我幾窮幾要錢用都好(做正經野 報學校嗰啲)
問佢攞錢次次都叫我自己諗
佢啲錢就用嚟比嗰啲we7電子雞
租都幫人比撚埋
自己個仔就叫佢自己諗
老母自己學炒股票 加埋佢自己份工先得萬幾
啲錢全部都係我老母比 糧油雜費都係
結咗婚20幾年都冇俾過家用
係最近唔知做乜嘢突然之間轉左性比2000 家用
但係從來冇諗過幫我老母
用多左佢100都好似審犯咁問

第時我老竇我只會由佢自生自滅
就算佢有咩事我都會叫佢自己諗
對於窮的小朋友,你每個月幫補2000元就可以改變佢哋嘅人生好多。對於大人來講,少2000元唔會差好遠。
給唔到錢咪幫下佢開闊下眼界,帶佢去一啲你屋企人唔識帶或者去唔到的地方,對佢地人生發展給多點提點都好好啦。
幫手教下功課都唔撚得呀?
"喺度暗示下要接濟下屋企,同姪女補下習咁"
睇啲唔睇啲係度吠乜鳩啫
你自己屋企幸福覺得要孝順阿媽係你嘅事
人地講到明分開多年無接受過屋企人幫助
點解佢有禍要一齊當先

幫係人性唔幫係道理
你條撚樣憑乜鳩話人閪格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞