多年冇聯絡,發現屋企人家道中落

825 回覆
5229 Like 134 Dislike
所以舊時嘅人話女生外向
同你男朋友相量下啦
問我地冇用㗎
我諗你男朋友身為旁觀者嘅分析應該會好啲
當局者迷,旁觀者清
除非你老竇老母對你真係好撚差
如果唔係你都幾冇人性
幫一兩次有改善就好,繼續係咁就唔好啦
其實都係窮咗少少啫,又唔係冇錢開飯,你哥之前做開生意,我諗都係有腦嘅人,唔會搞唔掂自己嘅。
如果你要幫,當你每個月一皮佢哋做家用,其實對生活都冇太大分別,兩皮又太多,自己儲下好過啦。
太多兒登仔太幸福 未見過世間黑暗
接濟下你啊媽生活洗費 同姪女補下習就夠
由細到大屋企對我都係放養,冇支援亦冇裁培,我有今日都係自己努力,我從來唔覺得我欠佢哋啲乜
睇到呢段已經覺得樓豬唔洗幫「屋企人」
幫:你就要一直幫,通常到最後就搞到自己都一身蟻
唔幫:你就預咗都死個刻都唔會再見佢地
自己諗
我著眼點係個小朋友度,佢最無辜,可以幫嘅就幫佢
樓主錢多得滯咪當做善事

嗱叫你做善事咋,始終善事呢家野,幾可會見啲人買完旗買完獎劵會用埋真感情
好多人未識去heal自己,所以講到原生家庭都仲係會好嬲,再嚟嘅係唔開心同寂寞
都理解嘅,要到自己有家庭/老咗先會明白
甚至乎一世都解唔開個心結,傷口永無辦法還原

呢D憎恨係會過世,好少人睇得透放得低
唯一可以做嘅係每日愛自己多D,過得好D
一樣咩
你個例子係你中意自己返屋企 唔中意屋企人接

我覺得嘅放養 係完全唔理個仔女 唔栽培佢
小學中學是但搵一間學校就俾個仔女去讀
唔理佢成績 課外活動 興趣唔培養
每日放個仔入學校 返學放學
如果讀大學就更加唔理
天生天養 只俾飽飯佢食飽就得 個種放養喎
一定要擺酒既咪話自己家人死曬,叫朋友算
怕乜柒
淨係畀你講的基本需求的父母
響我眼中都係垃圾
我覺得做人父母的責任除左呢啲基本需求仲有更多
你嗰啲基本需求
連養寵物都唔夠啦
生命黎嫁
仔女直頭係親生
一個對世界完全無認知的生命
畀你生出黎
之後你淨係養大佢
之後「完左責任」
你為咩生佢出黎
個意義係咩

所以我答你
淨滿足你講的基本野的父母 都係垃圾
有手有腳點會要人接濟
求其畀一百幾十咪算囉
點解成班覺得樓主娘家一定會拖累樓主,重點係樓主主動搵返人先,個呀媽都係提議樓主幫姪女補習,唔係佢呀哥提議wor, 講到會食左樓主份身家咁,勁小人之心,咁自私既小人都有咁多正評仲話想生仔,好噁心
有能力又想幫既咪幫
講緊舊錢係掟落海都唔肉赤嗰種有能力
幫左又老奉又要受氣既就咪搞
個班直頭溫室長大,無見過咩叫仆街親戚

我見過老豆老母借錢比d懶賭親戚,最後賭到擰老綜無L還過
其他又見過d老一輩點樣偏心同縱容某d仔女,真正生性食自己個d仔女就透明
有d又細過比過幾千蚊接濟你(借比都好)明明你還哂有突買圍吹到你一世都爭佢

樓主你自問忍唔忍受到有付出無回報先
再諗下你自己人生身邊/見過朋友身邊d仆街親戚有幾仆街

先諗值唔值得幫
生左出黎就大哂 細個養個陣就成隻狗咁 由細打到大 同我講打你係為你好 依d廢話 仲要窮要乜冇乜

到我大搵到錢 你管我唔撚到 就想我報答你 家用ok 再多就咪喇
*四圍吹到
愚孝撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞