[4月9地鳴] 進擊的巨人漫畫139話 - 等候區(8)動畫黨快啲退坑

1001 回覆
99 Like 7 Dislike
馬高睇牙醫>主席
嚴重懷疑佢老婆係艾米黨
哥陣我仲FF 以為艾倫其實係轉生
個呀爸根本唔係佢呀爸真係FF左太多
個成長都係跟住個未來去做
應該係兩樣同時進行
一直覺得用存在主義角度寫會比較有完滿

巨人一直講敵人唔係咁簡單, 由無腦巨到智慧巨, 到憲兵, 到馬萊,
到耶格派/盟軍, 到艾倫/阿明各自既內心,
到今集既島國民眾("敵人" as in 一個難關)

個故由肯尼把口帶出左,
問題唔一定唔係響個敵人到, conflicts永遠都會存在,
"同conflicts對抗"係每個人好似個奴隸咁, 避免唔到既野,
好似西西弗斯既故仔咁每日都要推石
人好似可以揀自己既道路
好似艾倫咁選擇向自己既本質"跪低", 但唔向敵人跪低
但有時連呢個"選擇"都唔似係自己既選擇, 而係情境同自己dna既產物
咁係咪代表人冇真正既自由,
定係好似某類人咁睇"面對呢個conflict而去行動"就係自由既體現

唔sure個結尾帶唔帶出到呢點
明明就係創狗自己塑造到艾撚好成熟 好醒 運籌帷幄咁
結果神作撚話我哋諗多咗
點解你成段野都好似話緊其他連登仔咁既?
我客客氣氣問問題
跟住班友就我獨醒咁講又講唔出咩理據只識叫人追post
有d我再追問多兩句直程潛埋水
咁不如你試下解釋點解一格既內容會代表左Eren成壇野就係為溝女?
嗱俾晒機會你地澄清
如果咁都答唔到就真係唔知邊個先係眾人皆我獨醒喇
艾撚做到左驅逐所有巨人喎
點解咁多人覺得垃圾
死八成人重係BBQ結局?
女王生B嘅目的係乜?

又唔洗維持巨人之力 但又求撚其比人中出
咁係咪即係我個推論係啱?即係佢無諗過解決條蟲,只不過意外俾米卡莎搞掂

而艾倫由頭到尾嘅目的只係想推阿明佢哋做救世英雄?如果係咁嘅佢驅逐巨人嘅目標其實係失敗,同埋佢咁無啦啦點解要推阿明佢哋做救世英雄?呢一點好似有啲奇怪,個動機問題講到依家都仲未釐清到
我明你講咩啊,但係佢講嘅愛咁突然爆晒出嚟,個表達手法真係好突然喎
成個計劃用字整理出嚟我都得,我係唔gur創哥將艾倫推行自由嘅意志同愛情唔清唔楚咁一野推比你

艾倫計劃:
1. 推開朋友等佢地可以殺自己
2. 殺8成人等世界當自己惡魔+令世界失去大部分軍事力量+因為傷忙慘重唔想咁快打仗
3. 令朋友殺自己做英雄,消除巨人之力,促進和平

聽落好正路啊,大家都咁估冇問題,而家罵嘅係佢點表達艾倫呢個主角嘅思考過程,對比哥哥吉克,佢嘅諗法同最後嘅改變都有足夠嘅畫面同描述,係符合人設嘅人物轉變。
唔知係咪英文啦,艾倫點諗變咗係唔清楚個目標啱唔啱,又唔肯定始祖嗰堆野
(始祖嗰2000年愛就真係點講都係奇奇怪怪
講存在主義嘅話炎拳屌打佢啦
係喎 蘿莉都係女
犯駁到ON9
擺到明係創狗同讀者調轉喎
睇佢講嘢唔太覺佢知自己做緊咩但係
始祖ymir傻閪嚟
自己有精神病就玩嘢玩足二千年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞