[4月9地鳴] 進擊的巨人漫畫139話 - 等候區(8)動畫黨快啲退坑

1001 回覆
98 Like 7 Dislike
佢有老婆
咁佢哋都叫做咗救世主 如果消息傳咗出去 一定大把人反佢 二嚟你咪當佢有啲人性唔開槍囉
同人黎咋 嚇我唔到嘅
有韓肉未?
pin
始祖有能力通過路控制巨人
如果當時Dina 食咗貝
咁呀撚就唔會親眼睇住老母比巨人食
咁就唔會有之後個故事

所以呀撚通過路控制Dina
唔食貝 直接去屋企食老母開啟自己個故事

英肉都寫住”I sent”
所以肯定係呀撚命令Dina 食佢老母
一開頭艾倫同呀明既對話係幾時既事?
兵長會由gabi同falco照顧咁攪笑
最後真係向世界講和又真係太離地同天真
結尾好似差D野 就係未跳起YEAH
其實係咪作者冇預計過現實世界咁多人支持艾倫 所以係最後一話一手打佢落神壇
睇到黑人問號
但始祖揀mikasa係咪因為mikasa可以為其他人類狠心殺死自己中意嘅人,但始祖自己就唔敢殺王?
真係估你唔到,創哥又贏
唔係艾島軍國主義化咩
都係唔明條蟲點解咁就收咗皮
定係艾撚唔可以比皇血超巨出現所以喺貝隔離趕走咗戴娜
點知戴娜走咗去佢屋企
啱啱成族人係面前死
唔可以嬲 激動 情緒化
咁唔係人性
救世主你講就係呀 佢完全證明唔到
以前巨人唔會咁樣
睇返巨人開頭 當日一樣情境
當日係殺咗先講 而家就唔同哂
國家層面, 留開放式結局都算有說服力
但有名既角色個個都和解到又太假
同埋唔太鍾意個個自動會感謝艾倫,
前面講左咁耐人只要有個體意志, 就會互相傷害, 互相憎恨
然後艾倫就2揀1, 選擇唔犧牲個體意志 ( 唔係話佢純粹自私, 避世都係佢想要既, 不過前者佢呢個"個體"認為更重要)
但最尾竟然係咁順利, 識佢既人都感謝佢
全體BBQ 有傾有講 然後一陣風 鏡頭一轉 大家都枱頭望著隻雀
呀明 同 呀尼 答船果陣
有一下小呀撚係天空擰轉身同呀明講野
呀明就入咗路

就係果下 不過當時洗咗呀明記憶 所以佢唔記得
直至呀撚死咗先記返起
幫艾倫講下:

艾倫不一直都在相信隊友/自己中做決定,最後一直變成深信自己決定既人。

而歷代進巨睇落都有一個特質,就係覺得自己有一種使命感,認為自己行既道路就算覺得唔岩(ie.殘害同胞,殺王全家),都會繼續去做。

艾倫做呢個on9滅80%世決左之前,佢應該覺得有幾個choice選:
1. 相信阿爾敏 既和平左膠論
2. 軍團計劃,發動小地嗚,爭取時間發展島上科技
3. 吉克 冇後代計劃
4. 真係滅世
5. 現有唔拖唔水既半滅世計劃

首先選擇3艾倫佢唔會buy;選擇2要犧牲女王又唔想;。艾倫佢地潛入馬雷後,忍完見證會後,發現選擇1係冇可能;而且對馬雷既平民認識深左,選擇4又唔忍心;最後就決定左選擇5。
你數漏左連登仔
Ymir點樣消失都無交代到,屌你老母
想致敬庵野條毒撚 to disgust everyone
個人覺得個結局係超越魯路修 魯路修後期擺明係收集仇恨再比朱雀殺死斬斷仇恨 而創哥好成功將左膠同攬炒既情緒推到極致 甚至支持艾倫收集更多仇恨再攬炒既人比BBQ結局更多 情節上同人物都立體好多 仲帶左好多既迴響同討論度
不過就算有幾多人支持攬炒結局都好 就算創哥自己都想寫攬炒結局都好 講談社編輯都會阻止攬炒結局出街 當中原因有睇過爆漫應該都會了解 漫畫作者其實都無咩自由去做創作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞