[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Red 卡 4%,食埋 400 蚊獎賞錢,抵到爛
各位好
我search左一陣
發覺YamahaRN803 好啱我心水 (Kef Lsx其實都幾好,但個living room較大,驚佢機細,d聲唔夠力) (ls50 wireless ii又out 左budget)

我宜家就諗緊個spaeker買Q Acoustics 3030i 定 B&W 606 s2
Q Acoustics 3030i會唔會襯唔到個RN803
所以亦都考慮B&W 606 s2

求各位指教
Q Acoustics 3050i 都係好選擇
606 s2 貴成倍都唔同 league
606反而係個amp襯唔起
Budget 所限
我諗住大約一萬蚊左右搞掂
所以就咁樣襯
用開sound-bar , 預備想慢慢轉戰真正7.1.2

7k內amp, 除左Marantz 5015 仲有冇其他好介紹?
同埋唔同牌子 主要有咩分別?

書架喇叭暫時目標係舊版Kef ls50 (6.2k) 好似好抵玩
仲有冇差唔多價錢可推薦?

Sub唔換, 諗住用番之前配sound-bar 嗰隻SVS-sb1000

入門就得 求推薦指點下
你分開買仲要買解碼呢?一萬要全包一係上德國網買對neumann 120再淘個平平地既dac
av amp推唔到ls50的
, 咁我應該要買啲咩推ls50?
如果主要係睇戲,買部Denon X4700或同級都應該推到 LS50。如果要聽埋歌就買多一部有 Av bypass 嘅兩聲道擴音機嚟推 LS50
有無考慮過其他喇叭 wharfedale, mission, Polk 用 av amp推應該好過ls50
佢應該有外型考慮啦
要樣就比多啲$$囉,雖然唔係好知ls50用係av system有咩優點
唔係呀, 係琴日先出去睇
個sales介紹咋, 就係怕門市sales為sell而sell
所以先上黎問下, 因為就係話想一步一步買
先amp同喇叭, 之後先諗中置後置之類
想睇下6k左右budget買喇叭, 仲有邊款巴打們可以推薦?
而amp希望7k-10k內搞得掂
1個足以我未來5-10年唔洗換,
夠慢慢插5.1 7.1咁玩
即係要買兩部機黎推喇叭?
定唔洗買5015? 一部x4700就夠之後插7.1?
唔係呀, 反而係愈抵玩
愈慳到位, 又足以有電影感就最好
如果你主力睇戲就唔洗加多部兩聲道擴音機啦,直喇叭駁AV amp.就ok. 但係你希望部 amp 用起碼5年,咁要上到起碼X6700,唔洗以後心思思升級
x6700已經上到20k,
搞唔掂 超太多budget 再幾年後先

x4700差唔多, 配咩喇叭好?
入門希望預7k內

如果中置唔貴, 都想配埋 同喇叭一齊買

Sub有SVS SB1000
睇戲好多人都推介 Klipsch 喇叭
Klipsch 可以去鴨記聯興睇下,好似呢排做緊減價
如果budget所限,啱聲就Q acoustics啦,606應該唔會推得好除非你睇日會upgrade amp, 但到時606就滿足唔到你
thxthx, 聯興係咪有得試聽埋?
有架, 不過地方細細
我反而覺得606去金仔先推得足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞