[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
估冇問題。

我都係書架喇叭,不過唔係呢個,距離差唔多,足夠音壓fill 滿

我對喇叭係低效率得82db,11ohm,效率肯定kef LS50高
岩岩同班sales 傾下計,佢話不如買部有airplay 果種av機,再果ls50有線版,會平過wireless 2加上升級空間高
買得LS50,你會唔會買部比LS50貴2倍既AMP先
問題係一體機咁多電子component
過一排format obsolete,or一個唔好彩過保燒底版
相比之下WiFi dac + amp + hifi 靈活好多,換dac or hifi易d又平d

錢多另計
唔係內置AMP咩? LS50 W2, 兩皮左右嗰對喇叭喎?點會買AMP?
佢目前咁講,想有升級空間:ls50 meta, denon avrx2700h, subwoofer(optional)
唔想煩就wireless 2

計過數,平過wireless2 2千蚊左右。
呢個係因為土地問題,或者係用家唔想擺咁多件,過得去音質影音兩用就得,唔會不停換機

壞就冇分別,多件頭壞是但1件amp或喇叭都係全部用唔到等維修
佢話sales叫佢唔好買無線,買部WIFI AV AMP + LS50玩
有升級空間喎

問題係一體機咁多電子component
過一排format obsolete,or一個唔好彩過保燒底版
相比之下WiFi dac + amp + hifi 靈活好多,換dac or hifi易d又平d

錢多另計

要推得好LS50,隻AMP要有返咁上下,通常都會貴過LS50本身
所以成日都話無線版係抵,因為唔貴太多,內置AMP又推得幾好
因為都會打機,ls50聽歌會好d,所以先介紹分開咁買。

利申用緊yamaha yas209
唔玩多聲道但買AV Amp? on79
明白
sales 明水鳩佢,買條soundbar 打機睇戲,再整另一套聽歌好過。
開佢名啦,X2700H點推LS50 meta
https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07FKCP7PZ/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=Klipsch+R-51PM+Powered+Bluetooth+Speaker&qid=1620378017&sr=8-3

Klipsch R-51PM 有源喇叭特價,有DAC有黑膠有藍牙,all in one駁訊源就得,有興趣自己睇吓
原來咁7 都係買wireless 2,唔搞咁多野。
期艦級嘅天龍5.1AV AMP聽歌2CH都唔掂,聽過,睇戲打機買條天龍soundbar DHT-S216 ,2000左右,唔使subwoofer內建,再買套2CH又好或者All in One wireless 喇叭都好,信佢死得
唔同2ch 比, 豪d 上A110 應該ok, 不過淨係部amp 都4皮
有4皮我寧願買條sennheiser ambeo + LS50w II
但未必推得靚過W2
想買Marantz MCR612雜食一體過

又有得做streaming機玩heos,做cd機又得
Digital Amp多玩法
最重要係想要有個audio out/pre out可以比我當佢做淨player咁用

同價位 除咗MCR612之外我仲睇咗pioneer嘅nc50ab但可惜冇pre out/audio out但板面靚仔

同價位$5-6000 師兄們有冇推介可以做到
Streaming
CD
Audio out/ Pre out
Speaker Out
嘅一體機?

謝謝巴打
前排買左w2, 距離2.3m到都ok,但係最on9係諗住用arc接電視點知佢有bug connect唔到 Samsung電視搞到要係用光纖
V巴,多數amazon 直送去香港的都是第三方,信唔信得過?
all in one,唔使amp, 有光纖輸入,電視機接入就得,可以加超低音,啲人買嚟代替電視機喇叭
Ship from amazon 冇問題, 我買咗咁多年嘢,得一次買ship from 賣家喺韓國,2個月收唔到,佢退錢就係咁

其他冇問題,最好係amazon 賣兼出貨
用av amp分分鐘衰過內置
50meta唔易推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞