[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我估因為你對 LS50 襯唔起mark levinson
發揮唔盡部ML
想買switch但又好似snake oil
聽落真係會少咗數碼味?
想買 但又怕多隻香爐多隻鬼
音色平衡你覺得改得大唔大
睇其他forum啲人話唔同switch有唔同取向
有得揀又頭痕
搭嗲先

至於 switch 要玩嘅一定要 audiophile grade,我試過用腦場二百蚊 switch +LPS 係仲衰聲,唔好浪費金錢買垃圾 switch

我只係 modem + 普通 router 轉用 LPS 就收手了,改善係有嘅
但認真玩 CAS 個成本仲貴過聽 CD
再做吓功課先
唔該巴打
見有人幫普通switch加鐘
之前勁多廣告果隻都好似普通switch加鐘改個case就賣2000幾
直接唔用nas,比多幾隻SSD純聽file仲好
講開唔用 NAS,最近我將歌擺晒落隻 512 GB USB 手指一鳩插落行用緊 LPS 供電嘅 Router ,出奇地好聲過用 ipower 嘅入門級 S 記1 bay NAS

但隻手指熱到燙手
solid state 好過HDD
冇咁曹,又唔會震
用到飛秒時鐘,要幾百蚊粒,仲要改線路俾粒鐘供電,加埋手工其他零件等等,2000 幾差唔多

但我未至於去到發燒級 level ,唔會用咁貴網絡配件
less is more
一部電腦,一隻SSD,一部DAC,後面駁amp
done
就係 Synology

早排有考慮過 iodata,但佢嘅 SSD 版好貴,自己換的話外殼勁難拆

而家用緊嘅方法又慳位,聲又 ok,USB 手指又唔會食 router 好多電

仲唔到左攪右攪竟然發現手指插 router 當 NAS 都係一個好嘅解決方案
呢嚿嘢幾好,有適當嘅殼,之前我買咗塊innomaker DAC Hat加落個rpi 3b+ ,裝咗moOde, 本嚟冇問題,就因為冇殼有日手多多覺得I2S鬆搖吓佢,拍一聲少少火光,兩個一齊打柴,即刻冇聲 100%燒版

https://www.amazon.com/dp/B08K2KN7YM/ref=sr_1_1_sspa?crid=3I5N3V8T7YFK3&dchild=1&keywords=nanosound+one&qid=1619917221&sprefix=nanosound%2Caps%2C436&sr=8-1-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEzNjVQWjgxMExJVE9YJmVuY3J5cHRlZElkPUEwMzIxMDQ5MlhFRVQxSFVIQVRHQSZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwMzEwNzc5Mk40NE1ZT1NMUkJXSCZ3aWRnZXROYW1lPXNwX2F0ZiZhY3Rpb249Y2xpY2tSZWRpcmVjdCZkb05vdExvZ0NsaWNrPXRydWU=

呢嚿嘢保證唔會出事,個DAC HAT用料得,而且Nanosound同Volumio係partner,裝佢實冇問題,我相信裝其他picoreplayer, moOde, archphile都冇問題,最多去/boot/config.txt 手動揀番driver
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞