[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔好買金銀潤啦,cheap 極都買返啲有牌子嘅,例如Belden、Danko 依啲
日本歌手果啲就係香港有土耳其冇,例如EVA 果啲碟
行貨貴太多
玩開歐洲機的話歐洲始終係平啲
有冇平啲選擇
amazon basics 百幾蚊成碌 不過未用過
, 旺角有冇邊間門市推薦去
今晚收工就要去買, 聽日裝
同埋入門後置喇叭, 同天花喇叭
應該用幾多mm嘅線比較好?
趕唔切amazon
鴨寮街啦
去鴨記華輝,慢慢揀,唔知邊隻搵店員問
如果0.5mm金銀潤唔好既話,
應該買咩粗度?
如果0.5mm金銀潤唔好既話,
應該買咩粗度?
掂唔掂我唔知 華輝有平有貴佢有實物睇,美帝monster cable唔貴嘅,以前唔興蕉插叉插年代,用佢玩bose 301就咁夾落去,華輝唔記得有冇,冇鴨記賣喇叭單元嘅舖頭再睇
上網搵到一款叫belden 8471,
係咪一個唔錯選擇?
冇用過喎,答唔到
Ching 覺得條 Zonotone Speaker Cable 點?
我自己買 Zonotone 散線整,無得比較
shipping 貴過條線
不過直送香港都係幾十蚊,試下都抵
yes我就係想講依款, 平靚正
感謝 , 後日去買
師傅話聽日先比到實尺
7N Grandio 10黎
唔係Neo Grandio (按我朋友試開既講法新Line係差左
我上一對係臨時拉伕結果拖左一年先換既Transparent The wave

場面定好多 發聲點刻畫明確唔少
三頻平衡會稍稍向中下移但唔影響高頻同空氣感
中低既厚度夠 保證左音樂感同味道上冇問題
香港好似好少聽人用 Zonotone
估唔到 Ching 仲用到佢嘅頂級線
我自己整嘅散線只係入門級嘅 Granster 2200α
仲有好大升級空間
我係日本住 所以二手市場上見到既貨會同香港有D唔同
升級求意見

一萬內買active speaker
neumann kh120
LYD 7
二手ls50w

以上三款邊隻好?
雜食,dac用緊hugo 2

唔該想問吓4000~5000hkd DAC有咩選擇?用嚟推a5x
暫時睇中cambridge audio dacmagic 200m, 有冇人用過可以share聽感?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞