[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
邊度平邊度買,香港平就香港買,通常thomann 會平過Amazon 就算連運費,呢對例外 Amazon 免運費都係貴佢百零蚊
一間70 sq ft嘅書房
配marantz pm7000n擴音機 + b&w 607 s2 speaker會唔會overkill?

會聽tidal, 黑膠, 做埋電腦喇叭
遲啲睇下會唔插多個cd機
應該得嘅,最多貼兩塊吸音綿
請問下 router, modem 上LPS 分別係咪可聞? 定係要好仔細先聽到
我就試過,效果係立竿見影

最明顯係毛燥感大減,聲音立體好多,如果用喺 head fi 個邊更加明顯聲得出分別

鼓聲就好明顯係沉實有彈力,唔會係刺耳嘅啪啪聲
早知我都好似你咁買隻LPS 俾router啦唔使搞多隻soundgenic

不過插手指入歌冇咁方便就真嘅
我隻 router 行到 smb ,apt ,windows 或 Mac 可以當 network drive upload 歌上去

我平時諗到 d 咩 idea 就會試一試佢,盡量唔需要花錢或以前買落嘅嘢之下,所以間中有嘢分享下咁解

巴打對 705 到手未?
我用緊Asus ac68u, 個陣插個hdd就係覺得啲毛燥感勁,同直插落network player有分別,冇諗過LPS俾router

巴打得閒分享多啲可以幫到好多人架

今次話代理10號到貨,睇吓到時點

要等一個月我真係接受唔到

真係好佩服馬友巴打
會唔會有其他介紹?
我見607 s2個size好啱我空間

如果反彈得太勁我會買綿
我認為呢個組合可以去馬

我用緊 607 , PM6006 ,都好滿意

巴打用 PM7000N 應該會比我用緊嘅組合更好
佢本身有綿送啦
有諗過叫你atc scm7不過貴成倍
有人介紹吉之島呢啲吸震膠腳比書架喇叭用,12蚊話效果大為改善,有興趣可以試試,十零蚊伏極有限,搞到我都想買嚟試試

KKbox hi-res plan已出
HKD116一個月
apple music又話出,等埋先
如果AM有hi fi plan,唔知會唔會有lossless歌買?
如果我隻喇叭得Spotify connect 用唔到 apple play,係咪唯有等Spotify 出
加件sub .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞