[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
1001唔開post

想問下屋企電視同梳化都係貼牆邊擺,買soundbar好定係兩個2.1座地/書架喇叭好?

都係用黎打機睇netflix,聽歌都只係用spotify嗰d
冇擴音機,預算5k~10k可以推介d俾我嗎
無乜要求買條5.1 soundbar夠做
klipsch cinema 600 $5xxx
友誠 x 京有行貨賣
試聽過真心聽音樂都好正,非一般yamaha soundbar可比
打機睇Netflix,應該買條JBL 9.1,support依家最近制式可以自由擺位。可能都係9900左右有交易,抵到爛。

支9.1睇戲有5.1同Atmos出時輸出果下真係無得輸,我依家都唔會再出門口睇電影咁滯。

Sportify香港未出無損,你喇叭幾靚聲都好都救唔返個輸出問題。

所以真係soundbar夠晒做。
netflix 有atoms 9.1?
JBL 9.1係條Bar個名
netflix 貴plan 係有vision and atmos
但當然有壓縮
不過見到amp 點燈仍然開心
最新一季formula 就有

但提你要個netflix app 同硬件要支援
段蛇
Yamaha 209 soundbar 夠晒啦
Soundbar 好過2.0
一係睇下avlife啲套餐 可能玩到3.1
9.1 唔只係個名,應該係聲道
既然樓主都係睇netflix 5.1, 多4條channel咪變得浪費?
近年 Dolby Atmos Soundbar 設計主要有兩種,入門型號多數採用 DTS Virtual:X 的虛擬 3D 音效,高階型號就配備向上發聲單元,通過反射方式輸出天花聲效。不過講到平面的環繞聲,多數都是通過牆身反射方式獲得虛擬聲道。今次 JBL 推出的「Bar 9.1」Soundbar 除了通過由主機分離的無線後置喇叭,提供真正後置聲效之外,主 Soundbar 同後置設有共 4 組向上發聲單元,可以輸出真正 5.1.4 的 3D 環繞聲!
明白
多謝教
打機睇戲為主就買Soundbar吧
聽歌為主就買2.0
或補surwoofer 變2.1睇埋戲
睇曬留言,大致知買邊款
多謝指教
我個廳同你差不多 本身想買sound bar就算 。試聽完 ,就買 3.1 ,好快就5.1, 之後影音分家再買streamer。 成件事唔夠一年
睇左RTINGS
原本諗住買HT-X8500 但感覺好多人都話d聲好劣
甚至唔及around 1k既2.1喇叭
最後打算試下JBL BAR 9.1
請教下 我家下用緊CARY AUDIO 部AIOS 諗住駁B&W 607. 然後我買左條2 Banana Plugs - 4 Banana Plugs的線. 跟住發現2頭個面隊唔落AIOS個SPEAKER OUTPUT我又唔想晒左條線 想問下有冇ADAPTOR買
正常唔會架,你會唔會試下拎鬆個蓋再試下隊唔隊到
隻插設計問題,新係難插啲
你一係大力隊落去,一係夾一夾個插頭,講緊突起嘅位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞