[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
接active speaker可以,無源就唔得
用料唔代表一切
接左active 就即係bypass左 sony 隻dac

點解?
1.5k budget 電腦喇叭有咩好推介?
大陸本來就係抄MSB既,原因如上
之後發現Soekris又好抄D
唔該晒巴打
電腦冇光纖 搵下usb to toslink先
你絕對可以用Zh1es個4.4出XLR去active speaker,咁就經Zh1es headphone amp個part
當然咁樣就會雙重放大,唔理想
不過Zh1es個4.4出XLR去無源喇叭就會唔夠力
低阻抗喇叭唔代表易推,相反低阻抗喇叭先難推
比起headphone有300 ohm 阻抗,喇叭4ohm / 8ohm 係低,但要求部amp出到大電流先推到
就算係d大推力headphone amp,電流都唔會好大,變相推低阻抗會唔夠功率,會冇聲
想請教吓大家
最近買咗套Denon6700 + M&K Movie 5.1
掛牆嗰邊用裸接 駁機嗰邊香蕉插
已經換咗一次線 但係仲係會間唔中播播吓冇聲1-2秒
究竟係點解 Helpppppppp
直接買DAC都得,ifi zen dac都係好選擇,list price 999,耳筒都用得,usb to toslink optical 就平啲,幾十蚊到兩三百
冇開部syba dac,直接用kanto yu藍牙,以dap用aptx連接播吓spotify 嘅睡眠音樂,喺廳細細聲又幾好,瞓著咗

2CH就算用藍牙都係好過單隻便攜式藍牙喇叭,kanto yu用藍牙好聲過罪大SRS-XB43好多,平常用dap以LDAC連接XB-43
食完早餐,初步寫吓呢套由美馬購買嘅兩用入門音響組合,都玩咗幾日

DAC/pre amp: syba SD-DAC63115
耳筒: koss kph30icl on ear headphone
powered speaker: kanto yu
音源: iPhone SE2/XR Raspberry Pi 3a+ SBC
喇叭腳架: isoacoustics iso-130
接線: QED 3.5 to RCA,USB線跟DAC,左右喇叭連接線原裝kanto yu

5千港幣左右

擺位:目前擺廳,喇叭中到中大約1.5米,離牆10~12吋,距離皇帝位>=2米,稍微toe in

由開機到而家,喇叭冇熄過,Class D放大唔需要,喇叭有power standby function,15分鐘冇訊號自動進入standby慳電

成套組合以人聲結像力最好,有厚度,柔順而且口型正確,中高相當柔和通透,音場唔算闊大,但都叫有前有後,做到甩箱嘅,當然唔會好似高級音響唔見咗對喇叭,但總體都係營造到聲音來自箱外,音壓相當大,細細喇叭完全可以fill滿客飯廳250~300呎,唔會開大volume拆聲散哂,低音亦有一定力度,收得算快,夠punchy,但sub bass就唔多,整體聲音屬於柔和唔刺耳嗰類舒服嘅聲嚟,解釋力冇高級音響組合咁高,聲音冇咁rich,冇咁多泛音,線條冇咁幼細

播某類型歌曲表現相當出色,例如呢首R&B,有哂氣氛音樂感,會跟住佢唱 雖然佢冇bass 打心口震sofa嗰隻,但好punchy 吓

https://www.youtube.com/watch?v=vI5l8MXbFL8

播中樂同古典樂大棚嘢唔好聽,欠缺咗闊大音場,有啲亂搞唔掂,分唔到樂器來源位置

播男聲例如歐瑞強呢首表現相當好,人聲非常磁性,二胡唔刺耳有多少質感,聽得好舒服

https://www.youtube.com/watch?v=Da8c6C5Ud1s

一般流行曲絕對可以應付,用嚟睇戲以電視機光纖駁入,估計唔夠爆,或者要加超低音

總體嚟講,呢套組合適合擺細客廳當多媒體中心,音源接電視機,SBC板腦及流動裝置,擺睡房都相當唔錯,細細聲都幾好聽,以藍牙aptX播放Spotify睡眠音樂,係好舒服好易瞓著,就算用藍牙,以aptX連接喇叭,出嚟嘅聲比大部份甚至全部嘅便攜式藍牙喇叭聲音好得多,我有罪大SRS-XB43,同樣音源以FiiO M6用LDAC或者iPhone SE2 AAC播Spotify 睡眠音樂或者流行曲,kanto yu係大勝,自然柔和舒服

個DAC配合koss kph30icl, 係好好好好聽,甚至end game都得

唔用呢個DAC,唔需要咁多輸入例如只駁電腦,建議用ifi zen dac,ifi 聲底暖,而且一貫較到人聲相當多「磁性」味,官網已經有V2版本,香港未有賣,價錢唔知係咪仲係999 list price? 分別係由MQA renderer 半硬解改為 decoder 硬解,有Tidal戶口嘅可以等一等,以電話/ipad接駁可以簡單玩到MQA,iOS只係需要買個camera kit接頭

喇叭架kanto 有原裝S4, 但我唔建議用佢,唔講吸震能力,主要係冇得靈活按情況調較,我會建議用iso-130,就算第二時換喇叭都用得返,喇叭架一定要買,無論原裝定isoacoustics, 冇佢低音冇咁punchy,整體聲音冇咁清晰,人聲結像大打折扣,我試過將對喇叭貼番原裝膠腳擺係電視機櫃面,相當唔掂

總括嚟講,我相當推薦Kanto YU,外形靚仔唔阻訂,聲音有一定質素,有搖控方便,amazon 特價做到19XX港幣免運費送香港,5月9號母親節有興趣可以睇吓有冇特價,香港代理冇入YU但有YU4,除咗冇咁多接口,其他相同嘅,幾星期之前我喺觀塘廣場見到有對擺出嚟做demo播吓,當然唔好諗聽到乜,細舖頭擺喺門外幾乎拍埋一齊對喇叭擺喺張檯喥,藍牙播吓Spotify 之類,只能聽吓音色啱唔啱聽,以我個人經驗,kanto 較嘅聲底應該適合大部份用家

多謝睇完,聽感嘅嘢人人唔同,只代表我個人睇法,最好自己試聽
報充吓,播酒店coffee cafe 之類嘅鋼琴背景音樂,Kanto YU相當唔錯,柔和舒服,就咁用Spotify 嘅piano bar playlist播,都有坐coffee cafe嘅感覺

2000蚊左右對喇叭,唔打算portable使用,好過買藍牙喇叭,好過買生果homepod, 以我個人意見,算係Audiophile嚟,雖然好入門級,上面嗰啲唔算係audiophile

可以擺脫平價音響市場被支牌霸佔,唔使一定漫步者,惠威呢啲鳥

從來冇買過2000+以上嘅active speaker, 呢次對Kanto印象唔錯,對得住售價有餘
成套cas用緊咩器材?
買得linn 就唔好諗mqa 啦,佢地一早就已經屌鳩mqa
幾時換埋對LS50
BTW switch影響大唔大 係nas聽歌都有幫助?
毒巴打真係好毒

部 P8 喺咪最近買?聽聞呢期缺貨
https://universal88.com/product2.php?id=9079
原來支牌杰科都有出貴價Blu ray Player
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞