[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
打手數量數一數二?
有冇yamaha nx-n500用家
想問佢dlna server / lan 同usb 輸入質素係唔係一樣
之前泉 2都好多好評
瓦房店化Soekris
你真係信佢可以彎道超車MSB/dCS就自便啦
說明書應該有寫.

不過好多steamer lan/ usb 解碼係唔同, usb係會高d
Soekris

當佢係Soekris聽又得唔得
咁點解唔買Soekris?
而家Soekris好貴咩?
dac2541都係一萬頭
同樣照計係R2R, 唔係貴個堆
咁其實可以考慮下Soekris呀
好耐無睇過
Soekris真係冇宣傳又冇請打手,所以唔多人識
擺脫咗漫步者,效果都OK, 舒服柔和嘅聲音嚟,對YU暫時試咗幾粒鐘,低音打心口唔使預佢,中高通透,甩到箱,暖聲(可能部DAC),sub bass 冇乜,唔算解釋力高但音樂感唔錯,起碼唔會聽到煩熄機嗰隻,印象中漫步者Airpulse A100 sharp啲,但音樂味YU勝,咁細對喇叭聲壓都大,細客廳都fill得滿,睇可以喇叭中到中分開1.5米到2米都足夠

叫做全部外國牌子,不過都係強國製

訊源可以板腦,電腦,電話或者黑膠唱盤

電腦喇叭,簡單微型音響,書房睡房,家居細都唔錯,HiFi平有平玩貴有貴玩,最緊要玩得開心
一直無心機買版自己砌
又覺得成品機貴
我都仲未拆機換膽 呢部真係抵玩,細細部, Volumio, moode audio, raspberry pi os, iPhone都冇問題,plug & play, 接口多可以兩用
Same here
感覺自己整太煩
拾壹音響SagraDAC就講到明用Soekris OEM板再堆料,賣兩三萬
係唔太識搞 usb to spdif果part

無記錯soekris係spdif in?
定i2s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞