[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
水裏無魚蝦自大
我依家用緊隻2TB SSD 用USB 駁Raspberry Pi 做player,木耳覺得聲唔錯,setup 上又簡單啲

我就直接砌部ryzen 3600x, 用fenless case同靚火牛,做乜都得
加張1650打埋機
我有部PC 都係 3600X
但用呢粒 CPU 做fanless pc 夠唔夠散熱架?成 95W 喎
我呢部機bios set 去 eco 行 65W 行死 3.8Ghz 唔超頻 嫌佢風扇好嘈,已經用晒貓頭鷹風扇

我聽歌而家用 iMac mini 2014 + audirvana
巴打,pi 行緊咩 OS?
solid state 好過HDD
冇咁曹,又唔會震
我依家用緊隻2TB SSD 用USB 駁Raspberry Pi 做player,木耳覺得聲唔錯,setup 上又簡單啲

我就直接砌部ryzen 3600x, 用fenless case同靚火牛,做乜都得
加張1650打埋機
我有部PC 都係 3600X
但用呢粒 CPU 做fanless pc 夠唔夠散熱架?成 95W 喎
我呢部機bios set 去 eco 行 65W 行死 3.8Ghz 唔超頻 嫌佢風扇好嘈,已經用晒貓頭鷹風扇

我聽歌而家用 iMac mini 2014 + audirvana

Mac mini 先啱
呢類 DAC HAT 解碼晶片好似嚟嚟去去都係 PCM5122 或者 ESS9023

到底係硬件技術問題定係冇人願意寫程式支援其他解碼晶片?
記錯,我用緊3600先係,冇X,所以65W TDP
case 用 hdplex h3 v3,加埋佢套400W AC to DC + DC to DC牛
https://hdplex.com/hdplex-h3-v3-fanless-computer-chassis.html
通常咩d設計理念都係平+ it works,用得pi都係想要一個又平又方便solution,認真玩都係要加dac
所以係成本問題
硬件mixer,廠方提供底層資料先得,所以會見到MPD部份條音量控制綠色,表示核心可以使用硬件mixer控制volume, 灰色就冇控制

呢兩個晶片其實足夠,用料手工規劃好嘅話(通常公版改),質素會好高,192/24足夠使用
唔係,高手係可 hack同極端簡約,唔關錢問題,而且質素高。

我pi2 已經用緊archphile, 係極端細小嘅播放器,ssh 去OS, 運行播緊歌只行用5MB ram,
冇任何多餘嘢,冇圖形介面設定,WiFi都係手動設置,mount network drive 都係 /mnt/fstab 自己寫,個DAC 解幾高bitrate等等全部都係

所以系統穩定性高,但要用家有一定Linux經驗先設定到

後嚟用過volumio 同 moOde 我都怕煩,唔再用佢

嗰時仲要自己寫個 shell script 聽web radio, 後嚟發覺有條鬼佬寫得好啲就用佢嗰個

https://archphile.org/

不過volumio做到咁簡易另多人用咗,moOde就設置複雜多少對新手唔太友好
picoreplayer
我都鐘意用moOde ,個USB HDD support做得好d
volumio成日mount 唔到ntfs
piCorePlayer

我之前都有玩,最正可以當埋 NAS 咁用
又支援其他 squeeze lite 裝置玩 multi room

但佢缺點 play list 播到 last 一首歌,你再加一首歌落 play list 時佢就唔識再播下一首歌,要再人手 click 返play list 首歌
moOde 我就唔鍾意,用唔慣佢介面,有 d 嘢 set 極都 set 唔掂
認同 moOde 設置係比較複雜

Volumio 的話最衰我 rip CD file 用WAV,食唔到我外置 id3 tag
但佢的確簡單易玩
想買3.5mm to 3.5mm 線
有冇推介🙏🏻
平嘅話去美馬買monoprice嘅就得,幾十蚊港幣有長有短,唔差
電腦檯冇位,喇叭都擺唔到,唔係考慮盲買對Presonus Eris E3.5 返嚟做電腦喇叭,thomann 賣緊6嚿幾水,但要運費4嚿幾,美馬就接近8嚿水免運費,香港賣緊千幾"行貨"

睇過thomann 同 amazon 買家評價,照睇盲衝得過,Spec係一吋半球絲質高音同3.5吋低音,喇叭內建放大係Class AB,異於一般常見嘅Class D放大,見買家評論中係有用緊做混音,相信聲音響應係平滑冇乜較聲,低音肯定唔會多
巴打好勇,專試喺香港嘅冷門牌子產品
衝錯咪送比朋友,又唔係好貴
八舊水,喺香港買Fostex PM0.3 都唔得啦依個價位攞嚟擺枱頭粗用我覺得ok 嘅
真。去IKEA買嘢見到呢隻喇叭一隻都貴過佢 https://www.ikea.com.hk/zh/products/speakers-and-sound-accessories/speakers-and-sound-accessories/symfonisk-art-60435207

仲係唔好聽嘅,聲音乾冷嘅,立體聲要買1對,除咗賣外型,真係唔聽得嘅,所謂Wifi 喇叭仲差過藍牙喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞