[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我買左focal shape
你果3隻好似Neumann review 最好
記住德國買,平好多
呢期熱門,whathifi 5星,買左唔岩都係蝕少少姐
睇到花多眼亂
LYD 7 丹麥造,又係新出既好吸引
其實買喇叭洗唔洗有新買新?
thx~
另外想問吓ifi neo idsd有冇咩評價?我見價錢,功能都幾接近
唔洗,最緊要試完啱聽除非要睇得又聽得,新款喇叭睇落大部分都靚仔啲
用緊Lyd 7+rme adi2 dac,冇乜投訴
可以睇下阿二有冇得試
可以去友誠大廈8樓試,有部demo,聲唔知,就最少有個remote,配冇remote嘅active speaker擺廳嘅話方便好多

ifi 嘅DAC全部有MQA解碼,如果主要聽tidal 嘅話幾好,部機有藍牙所有codec,有LDAC支援嘅DAP/電話射過去會有唔錯音質,叫做接近CD音質
8471 後置夠哂力
華輝7蚊呎

最後買左哩條, for日後換喇叭 乜都好
塞定入去先 謝幾位師兄
其實如果房細分別唔大 我間房80尺 喇叭間得一尺多D 後牆得半尺
用LSX 同DUO分別唔大 DUO反而低音反射係前面 低頻駐波反而好左
不同我家下執左位 轉左B&W 607加AMP 分別就真係大
利申DUO同LSX用過
個人覺得toslink聲仲好啲冇咁多干擾
係 冇位其實唔洗咁多錢 不過如果係廳就唔同 120尺up完全可以座地
又有嘢想請教
有冇ching屋企都係玩5.1.4,
吸頂天花喇叭, 有冇好推薦
預budget 希望可以5-8千內買到

如果前置中置都係Klipsch rp系列,
天花喇叭, klipsch cdt系列 是咪好選擇
3650同5800 點選擇好?

睇完都有啲唔太明,
一個用鋁金屬6.5吋單元, 1千鬆啲1隻
一個用鈦金屬8吋單元, 2千鬆啲1隻
樓底得2米3 4左右, 應該點揀好
Update一吓,啱啱買咗ifi neo idsd

但唔知點解windows tool bar同部idsd都控制唔到聲量,依家要喺foobar入面set/擰喇叭聲量制先較到大細聲,好麻煩 唔知係咪我set up有問題,因為用bluetooth嗰陣又冇問題。

依家我set up係電腦usb ouput去ifi neo idsd,然後ifi neo idsd xlr output去到喇叭,我試過換其他usb cable都係一樣想問吓知唔知有冇咩解決方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞