[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇咩好推介呢?而家用緊對B&W607唔想嘥左
冇玩開AV, 等其他人答你
買返B&W 一set
係既 但咁最後又變左座地
想試下玩下先,一黎就1 set B&W 太揼本
唔一定,細喇叭同坐地都用過,聽法唔同。

其二係環境適合與否
你出去試聽左先,睇下岩唔岩自己個口味,早兩日試過yu4,個人感覺呢個價adam t5v仲好聽
yu4比我個感覺係傾向流行,偏美式風格,解析力唔高,音場唔大,第一下聽唔係好吸引到個注意力,感覺一般般
想請教一下
喇叭個FREQUENCY RESPONSE係
45hz- 35kHz (±3dB)

但部amp係20hz- 20khz (±2dB)
字面上我理解做喇叭可以出到好高音不過部amp出唔到,係咪咁樣?
但部amp多左個DC–130kHz (±3dB),呢個點解?

呀 順便問多樣,一般喇叭假設8ohm, 佢要求20-100w/ 50-200w,
如果部amp 60W + 60W (8Ω)/stereo, 係咁等於8Ω情況下total 120w? 咁樣對20-100w既喇叭會唔會有咩影響?
睇呢啲冇用,我個藍牙喇叭XB43響應係20 Hz–20,000 Hz, 對stirling bbc monitor LS 3/5a V2係75HZ ~ 18khz

睇spec 藍牙喇叭仲勁過佢,出嘅高低頻更好,你話會唔會? 根本係所謂test響應數據,實際聽唔到,啱聽就得

人耳聽嘅範圍就係 20hz~20000hz,超過20000除非係蝙蝠先得,成年人隨時間聽力減退好多高低頻段係聽唔到,點解BBC set個標準係75hz~18khz,呢個係一般成年人極限咁滯,大把錄音cut咗75hz樓下嘅訊,或者18khz以上訊號

有個故事,某個喇叭廠自稱新旗艦播到某發燒CD碟45Hz樓下,舉辦試聽,一眾金耳朵話聽唔到身體感覺到云云,後嚟該發燒CD錄音師出嚟講,後期製作將70hz以下頻率響應全部cut 哂

喇叭ohm數唔係不變嘅,8ohm喇叭當進行活塞運動可以係4ohm,甚至2ohm,所以擴音機通常2、4、8咁可變

每邊聲道60W指輸出最高功率每邊喇叭,注意亦係數字,佢可能只係標個peak,三幾秒嘅輸出功率,唔一定係持續可以保持最高功率

60WRMS 擴音機推個可接受20~100W係冇問題,聲壓夠唔夠睇db/m,即每1米範圍內喇叭可以製造嘅分貝,通常數字越高代表效率高,低於85db通常算低效率,對擴音機要求功率大,需要大電流輸出擴音機會較好

數字只係參考,CHiFi數字全部驚人㗎,跑分吖嘛,實際好唔好聽啱唔啱你聽你自己聽先得,等如你去茶記食早餐,有人叫奶茶有人要齋啡咁
a3x有得減高音,不過我諗可以試左先,始終各人口味不同
各位巴打, 有冇 賣音響 線材網店,介紹一下.
線材就 future shop ,不過唔多款,英國線材較多
普遍平過香港,有 d 同香港差唔多,要自己格價
有冇香港網店?
我最後落左ls50 wireless 2訂,想問下如果想配埋subwoofer,有無推薦?見網上推kc62,但聽歌距離3米左右,會唔會over左?
玩下煲下先,真係唔夠先諗加subwoofer啦
一步到位反而少咗D樂趣
有料 唔該師兄 好詳細
V巴又袋錢入我袋學到野
真係要睇你budget同空間
首先加隻av amp 要有pre out 比你本身套2ch
咁就可以影音分家
其次你可以慢慢加喇叭 先加同品牌中置 同 超低音 玩3.1
咁樣睇戲人聲會由中置負責 由中間發聲
超低音負責爆破場面 打機都會好左

之後再加後置/天空喇叭 玩5.1>5.1.2>5.1.4
慳位就可以睇下CAMBRIDGE AUDIO MINX MIN 22/JBL Control X
有位有budget就將書架擺去後置 買多對同品牌座地做前置
唔好意思巴打 再想問多樣

點解class a個效能咁低,雖則公認靚聲,但如我岩岩個例子,個class a 普遍都咁上下 4-80w /stereo 8ohm

一般坐地大咬個要求都起碼4ohm/100-200w俾至要求更多,我唔了解好多人明知數值上推唔郁都主張class a去推(當然有人建議一開二mono )

如你岩岩咁講 可能大部分前輩都知數值係死 冇乜意義可言,咁其實所有數值都哂鳩氣嘅情況下,除咗實際自己試 究竟用咩做準則去解釋推唔推得郁或者推得好

P.s 我唔係嗰啲數據L, 自己都不嬲唔理數值,主將耳聽為實,但最近又無意中睇有啲人話火數太大對喇叭有影響甚至會燒單元
所以先好奇想了解,如岩岩所問 應該睇邊方面嘅資訊或者數據訊息對amp與喇叭有實際影響

我都知自己表達得1999, 唔好意思
class a 擴音機冇switch, 有冇訊號晶體管都係開住,冇交差或者開關失真,線性好,係最理想嘅嘅訊號放大,但非常嘥電,100W輸出擴音機大概用350~400W電,電力轉哂熱能,得1/4~1/3電係用,歐洲嘅擴音機因為環保已經冇乜純Class A機,多數係AB類或者D類,FM Acoustics 都係AB類機

唔會推唔郁,50W嘅E800 A類機敢講可以推郁哂大部份市面上嘅喇叭,仲要推得唔錯嗰隻嚟,大電流設計,可以去到1ohm(冇聲只有訊號),2ohm 係200W,喇叭活塞運動時係可以2ohm 多啲,點會推唔到?

我部E600 30W Class A,推11ohm 83db嘅咁低效率喇叭完全冇問題,係爆得rock嘅,volume從來一半都開唔到 ,實際運動時喇叭有機會4ohm

A類機普遍聲音厚暖啲,接近模擬味道,有膽機嘅音樂性但速度快過膽機,以前我用膽機啲,就係覺得啲歌慢半秒咁,就用石機A類機

燒單元睇呢喥講

https://hifireview.com.hk/20171011/hi-fi-basic-15/

https://hifireview.com.hk/20170602/hifibasic-10/
早一個月收咗隻2手Teac AI-301DA嚟用,本身都好地地
呢幾日突然發覺佢會間歇突然冇咗大半聲,試過較到最大音量又好似無事,有冇巴打知道發生咩事同埋有冇得整

題外話,點解好似而家啲amp都咁化學
同埋搵平價有usb dac嘅一體amp好難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞