[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
冇引入有源型號,冇源型號聯興有,即係冇型號冇P嘅就係,可以聽吓音色
你有個E30 DAC,可以考慮買 https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B084YZKVTB/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=kanto+YU&qid=1620449471&sr=8-3

我買咗對,OK嘅,試聽去官塘廣場2、3樓試YU4,一樣嘅,E30以RCA接入喇叭就得,喇叭有bluetooth aptX有搖控,E30有光纖輸入,可以擺聽接電視機都得
正常喇2800~3100之內,不過有DAC唔使買YU4, YU 冇咁多接口算係lite 版,慳出嚟嘅錢夠買腳架如果冇嘅話

除非需要黑膠phono, 否則我會話買YU 好過,個解碼任配,YU4內建DAC只做到PCM 96/24,冇USB輸入

除咗原裝S4腳架,可以用isoacoustics iso-130, 我買咗呢隻,平嘅可以考慮呢個

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07BRPM8K8/ref=sr_1_10?dchild=1&keywords=desktop+speakers+stand&qid=1620451738&sr=8-10

玩studio monitor 都好多用戶用佢,呢個size 啱嘅
最緊去試喇叭
本身睇緊對Adam T5v但出旺角搵唔到邊到有得試
最後試左對neuman kh80, 但覺得全部野都差D咁
差唔多價仲有冇咩喇叭可以揀同邊到有多D可以試
Adam 喇叭可以去友誠11樓試
聲係1樣,照計好少機會爛,有發泡膠固定保護,除非掟嘅啫。

Amazon負責寄貨,喇叭有問題可以退貨,運費佢俾嘅,可以退錢可以換1對
有冇巴打玩開2ch, 想玩埋5.1, 會點加上去。呢排換左部電視心思思想試下,但無咩概念。
想問其實放電視櫃上面,用佢定懸浮架會好D?
how about the fives 直頭有eARC 樣又靚 香港又唔入
貴啲嘅同一牌子正路應該好啲啩?
要有extra 3.5 aux input, 可以呢對 https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B00GACCNC0/ref=sr_1_14?crid=37NXPV1AUOQK7&dchild=1&keywords=presonus+eris+e4.5+bt-4.5&qid=1620516992&sprefix=Presonus+Eris+E4.5+b%2Caps%2C497&sr=8-14

香港邊喥有得試唔知鳥,要信review盲買,冇remote, 另有Bluetooth 版本,只有SBC codec, thomann 連運費會貴過 美馬嚿零2嚿水
最緊要冇咁震啫,呢種pad冇用過,不過見好多用active speakers 做mixing 嘅推薦呢款,佢哋話聲音會清析好多,嚿零水伏哂有限吧

實得咪isoacoustics ,而且調較角度高度多,只係貴好多,iso-130 美馬7嚿水,香港買8嚿幾
要有部AV AMP 5.1, 駁中置,超低音同後置(背脊)喇叭
書架喇叭嚟講,腳架算係喇叭一部份,唔慳得,無論擺電腦檯、電視機枱定棟地下,好嘅腳架聲音差好多,係即刻見效聾嘅都聽得出分別
IsoAcoustics Aperta 系列主要係用金屬,aluminum 睇上去比普通版高級靚仔,但價錢梗貴,我相信吸震能力分別唔大
如果唔想麻煩就要soundbar
但有得玩當然是5.1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞