[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我琴日折過膽,折唔難不過插就好難,我整彎過兩隻腳
今晚係headphone post詳細d講同補圖
支膽上面寫明"CHINA 12AU7"
就算spdif最後唔係都要變i2s咩?
利申冇研究過

又整多個 Hifi plus plan JM9
MQA
親戚用緊 由泉2升上梅
泉2明顯有佢自己聲底 梅反而少咗signature sound同埋hifi 咗 所以有人鍾意泉多過梅
梅個背景真係好靜同好黑 啲聲好舒服

等圖
咁貼地都放毒?

貼地同毒冇關系
新手請多指教
小弟想買個喇叭放喺屋企聽下歌,大約3000蚊左右,二手都可以,聽開pop, 唔知道各位師兄有咩好推薦, 本身留意緊monitor audio mr2 同100

因為用接黑膠唱盤所以暫時選擇onkyo A9150,不過未買

唔該各位
Q Acoustics 3020i 3000內,友誠搵吓demo 睇吓啱唔啱聽?冇就試3030i ,主要係聽音色口味
唔該曬,上網留意下先
不過如果買應該會買3030i
聽耐咗冇咁亮,但線條係冇咁幼細,坦白好差唔算,以前試過支俄佬EH6922, 貴過佢1倍有多,聽乜有迴音嘅 認真唔掂
換支德律風根落去
我拔插完一次之後自己都驚整壞膽
盡量唔搞了
如果厚臉皮可以去搵 mark 哥買支平膽叫佢幫手插埋
我有支貓乸ECC82,以前留低嘅 等打手巴拆機教學
家吓試緊YU個藍牙,又幾好,唔使撳掣pair,自動見到,試咗3部機都冇問題,Nokia 5.3, FiiO M6用aptX,iPhone SE2得SBC codec
YU加個RasPi 以Volumio/MoOde Audio做訊源,就有埋Airplay, web radio,功能上已經十分完整,Volumio 最新版有Tidal Connect

此平價喇叭組合最佳係人聲結像力,呢個價錢嚟講相當唔差,個人覺得好過Edifier a100/s800db,有厚度較暖
VicF 巴打,部金仔因乜事要入廠整?
唔計其他,維修費 1000 抵喎

但我估壞個 part 有焊接技術嘅業餘人士都識攪得掂,係最緊要代理俾原廠料整返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞