[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Dali?
整返脹個網啫

整單元我就唔識啦

好彩個網係用縲絲,外面塑膠圈上住,中間用軟膠化震,如果用膠水”痴”我就投降啦,要攞出去俾人整
黎緊佢手賣360 度版yoabosi
想聽
本身用緊ifi Zen dac + ifi itube pre amp + fostex pm0.4
準備想升級下套野 暫時睇緊部r2r dac holo audio 青
同埋考慮緊adam t5v (地方唔大唔考慮t7v)
會買埋 ifi 個powerstation
大家有冇咩其他建議可以或者差唔多價位應該點樣用落套喇叭同dac
聽開舊廣東歌同埋EDM
Volumio 已經加入Tidal Connect https://volumio.org/tidal-connect-volumio/
Adam T5V 代替 Fostex pm0.4 唔肯定有幾大提升? 我諗最好出去聽吓Adam T5V實際聲音先,覺得有提升先換喇叭,順便試埋其他有源喇叭,DAC嗰啲下一步
唔建議有源喇叭插落Powerstation,甚至唔建議用
寧願花同樣價錢落無濾波拖板
我嘅經驗入門級產品玩電源濾波係冇好下場

佢粒 AC purifier 我玩過,係就係背景靜咗,但感覺少咗動態,平面咗,ifi 補品唔係樣樣器材都夾到,我粒 AC purifier 而家擺喺度冇用
買平價電處產品前我都會建議買隻Duraplug 或者Brennenstuhl 德國造拖板先,因為依兩隻都係有一定質素嘅冇濾波拖板,駁hifi 起碼唔會出怪聲
尋日買咗creative sound blaster gc7
駁Bose TV Soundbar
聽起嚟有啲燥聽得耐唔舒服
已經用光纖出

好似仲差過之前用
PC > Display port > Mon > 3.5MM > Soundbar

係咪有啲嘢要Set...
電腦用genelec 8020會唔會太近?定係8010就夠
有無人試過新果隻IFI I power elite
電腦 USB 位駁 creative?
我重新接駁線材會睇清楚,double check

巴打個個 moment 應該係會聽到冇低音,聲音突然好開揚,開揚到散晒,冇咗定位同音場

(曾經喺 future shop 買喇叭線,其中一邊正負調轉)
低頻完全無 張梳化震都唔震
用皇帝位果9點嚟擺位 反相果邊4點都痴埋一齊
細個買過佢d喇叭,sound card, 聽歌真係唔掂,求其買對漫步者都ko佢
呢家用緊Brennenstuhl 了

其實想玩膽機,客廳有套M7+M9 配3/5a
但又唔知點夾好,同埋係房始終唔夠位
應該好多玩 CAS,電腦聽歌,初初玩都係由creative 起步

當年我都係,乜都唔識開始玩起
抵玩
係唔知再換上去應該點玩好,線用緊西電,老豆以前玩留落嚟,夠用又幾夾聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞