[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
可能試吓Lightspeed 電處,不過Lightspeed 就冇英式頭揀
想問下Amp個度既Bass 同Treble係點較好
識自己整線冇乜問題,但有啲out budget
Sine佢啲拖板點睇?
買支那sine 不如買正宗英國嘢Olson Sound Fantastic
如果上平衡電源處理呢
唔會
消費券得$1000一個月 點買Amp + Speakers
分期囉
今個月買 speaker 下個月買amp, 電處, cable
仲淨返一個月比你慢慢諗
個人口味
用咗一排有少少問題想問下 ( PC > ifi dac > gold 5)
對喇叭駁左dac既時候會有D 滋滋聲
然後我駁個usb filter 係部dac前面都仲有
咁應該係RCA output定係喇叭電源有問題
如果RCA問題換佢條4.4mm to XLR 解唔解決到
Active speaker 一定有,無得解決
HomePod mini仲有找
仲以為有得救
唔該巴打
一直以為sine 係香港野
如果gold 5唔插RCA有冇滋滋聲?
但樓上巴打話死症
咁應該換線都救唔到?
要睇係幾大聲
如果大聲可能線路問題,拔哂佢逐條試
但要隻耳埋靠近喇叭既Si Si 聲,係一定有
如果唔插RCA有冇滋滋聲,即係最少power個邊冇乜noise先
咁可以試下用xlr
所有電線都係天線,會收到noise,而balance in/out就係為抗noise而設
再唔得就可能係死症
D滋滋聲唔算好大
但一較大gold 5個gain就好明顯
而家我扭到個gain 最細用部dac 較大d volume
試過拔usb 同 RCA 都冇
上網睇又話有機會關地線事
唔駁Dac 冇
要搵日去睇睇佢4.4 to XLR 實物
上網睇圖好似擘得唔太開
4.4 to XLR 又唔係得ifi有,你買其他牌子又得,會搵到長d
因為我上老美amazon 見好多都好短
逐步排除,ifi zen dac可以用iPhone 做音源,有個camera kit就得,唔記得android 得唔得? 睇吓係咪問題出於PC,如果情況相同,就係Active Speaker,試吓換塊拖板,DAC,PC同active speaker分開插,唔好同一塊拖版,或者獨立牆插等等
原裝ifi出嗰條,掹開據巴打講4米都有喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞