[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
R2R google 左係關於resistors
點解咁貴? 或者點解咁好?
R2R個設計同PCM個概念相近,所以有個講法係用R2R decode PCM係最native,最適合
R2R係生產工藝要求高,所有Resistor ladder 入面既電阻之間電阻值誤差要非常少。加上一部dac 所有Resistor ladder 夾埋閒閒地成百粒/過百粒電阻,要求每粒之間電阻值都要少誤差,好考驗component matching
明白晒謝謝你
我用緊rme adi-2 dac
心思思想換下
我未買rme adi-2 dac個時本來想買埋dac1541雙修,結果買左rme adi-2 dac就冇買dac1541
主要係我冇位放多部dac,其次係adi-2 dac真係太實惠,減低我想買多部dac意欲
請問你rme 點樣駁發
有冇駁cd
用filter
Thanks
純粹usb線駁電腦,冇加其他野
直接D
MSB用R2R>MSB又貴又好>所以R2R好
一般人既Logic只係咁
Thanks
一定要一手?
平既冇嫁啦 一係Soekris成品一係大陸D抄既Soekris/MSB

二手ok的話
dCS/MSB你掉部廿年前既機返去都肯整先係
係要俾錢搞姐
但講返轉頭
比起CDP,我好似未壞過純DAC
what you paid what you get,支那dac 個spec 吹到天花龍鳳秒乜秒物,但實際聽落未必比其他優勝,有得試就去試咗先
諗起R33個痴線佬
睇你要咩口味 唔追求好強hifi 效果的話Holo其實買得過 二手而家一萬左右
再平啲求其有解碼試吓淘仔丁丁解碼 有啲高人都用緊

Btw 我都諗緊二手bartok
Soekris其實係
最抵既係最平個一隻

dCS方面其實你可以睇埋Elgar個代既
應該都係兩三皮既事
Up to 24/96 or 24/192&DSD64 (Elgar plus)夠用的話
其實質素重好過Bartok
但你前面要預多部Network Bridge or 其他DDC feed野入去
平平地嘅R2R DAC 仲有Metrum
以前用過覺得幾好
巴打知唔佢賣幾錢
2900, 開價3100

YU4有光纖輸入,電腦有光纖輸出接佢就得,可以解碼96/24, 晶片係AKM4490(?), 唔肯定,如果冇光纖輸出,去amazo/淘佬買個usb to toslink 嘅轉換DAC就得
丁丁1541 一千頭買返嚟試我覺得冇所謂,但過萬蚊果啲真係試清楚先好決定啦

呢個我真係冇為意,感覺上R2R比以前普及係因為大陸廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞