[音響撚]音響HiFi討論區(10)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
呢個牌子嘅有源喇叭,香港代理冇入,亞馬遜有賣,特價時超抵,Klipsch R-51PM Powered Speaker 之前特價 2700唔使,唔記得係咪免運費送香港

喇叭有哂USB,黑膠唱盤,RCA同藍牙
英式定美式?
聯興長期都開住 klipsch 播歌,感覺幾好

易推,細音壓都推到細節出嚟
A3X/A5X去, 駁部Oppo Sonica DAC,我企喺喥聽咗十零分鐘,就過嚟sell有特價,標價A3X係7200/pair, 去thomann 連運費4500

行定水睇你點諗,官塘廣場2樓都有,好似標6000
klipsch 嘅passive 同powered 型號只係冇個「P」,佢嘅powered speakers 係環球電壓同Kanto一樣,美馬買香港照用,仲係Auto Switch唔使手動撥
今日經過鹹片生活,見到Cambridge Audio 部新DAC 200M,比想像中大部,不過外型幾靚,好過ifi NEO iDSD好多,係衰冇remote,呢吓對於用Active Speakers嘅用家,如果擺廳就相當唔方便

純睇功能外形,聲音就唔知,Neo idsd外形手工冇Cambridge 部咁好
走去睇2手音響,部金仔DP-400標價26000,有冇搞錯咗?新嘅DP-430都唔使3皮,我睇佢賣到2047都得,標咁嘅價根本問你都廢鳩事
如果屋企仲有位擺真係想整返對 klipsch 玩下
英式
ifi?🤔
金仔我諗有啲人對某型號情有獨鍾,有啲玩二手有時買唔夠一排就放,唔使蝕好多
同埋我估有得講番三兩千呱
唔記得邊個型號金仔前級,二手係升值嘅,DP-410我買嗰陣都唔使3皮,28XXX,個內建DAC係192/24 ,400係96/24,新嘅430係 384/32, DSD 64/128/256

冇乜理由DP400標價26000,講3000價都23000,唔抵
不過金仔CD機抵玩嘅,好似430就當3皮,有埋DAC,同買塊DAC-50相同,呢喥都6千幾,最緊要係聲真係唔差,前排壞擴音機要確認係咪真係佢壞,甩咗個CD機出嚟搵條QED 3.5 to RCA駁去個罪大SRS-XB43,居然係好過DAP 用AUX 駁播DSD64成倍
ifi x2
係 除非真係有人LIKE 舊版聲多 不過舊版咁多年 香港又濕氣重 入面零件咩CONDITION真係唔敢博
咪買一對 Denon Home 150 pair 啦,之前就係因為 pair 完有 delay,焗住退貨,蝕咗千幾蚊運費呀
但係佢嘅立體感好似係好過 Edifier Airpulse A100
*Pair 咗嘅話
但係我係要駁電腦用,睇片聽歌做晒,接受唔到有 delay
有d dac 有compensation for 細volume 嘅distortions
Studio monitor 都有d講明低音量都極低失真

我都係要細音量又要出到好聲,用rme dac 同studio monitor, 不過聲比較冇hifi 味
雖則rme 個compensation 都係高低音+db ,但聽落同off compensation 係eq 個高低音+db 唔一樣

Btw, 有源Studio monitor 唔會內置dac
想問下各位巴打 如果tv 到sofa 有3米,用ls50 wireless 2 會唔會太近?最近想入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞