隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
每個人都有經歷,何必放大過去既事,你有冇過去,都一樣要向前行。

利申,由隱青做到隱老,好明白
早三四個月前上過日文班,日日朝早九點上堂但番兩個月就走左
少量交談應該無太大問題,但果種「覺得無可能」既心態都係無變過
覺得去到都係好多人競爭,點揀都揀唔到自己,之後就會覺得自己搵黎搞,跟住繼續隱過
你問下自己有冇基本體力先
多啲出出街接觸返出面世界
第一步唔好諗住輕鬆
衰啲講m記咁公式化
都有做到仆街時
唔返工係屋企有咩做,上網終有一日會上完
寧願返工辛苦都唔願留係屋企
申請老綜
大把嘢做
無限時間都唔夠用我覺得
文職入資料
康文署職員
你肯嘗試已經係成功,唔好諗咁多。
做得隱青唔多唔少都有D焦慮抑鬱自信不足神經質
唔洗對抗,接受自己係咁,再慢慢帶住呢個感覺行崔,個問題就唔大。
政府工
叫佢申請綜緩
不過要全家一齊申請
要佢或你哋搬開先
同屋住*
可以行路、踩單車、踩板都見過
想搵份文職工作但連CV都唔識整咁你點處理文職工作?會否考慮下學一科有興趣嘅專業技能之後再入行?
同佢傾下 了解下原因
再逐步減少經濟支援
最後都係睇佢自己
四年隱青過來人
日文班同再培訓好唔同㗎
以我所知應該係跟schedule上堂
有時full day有時half day
好似有啲個別嘅session去同你一齊傾吓
日文班我都上過,上到N3
我上堂覺得sensei應該教好啲嘅地方,等其他同學可以一齊做好啲,佢都無睬我
同埋以前上堂有同學仔叻到係做律師,亦有同學仔得HD畢業,大家能力程度可以相差好遠

但再培訓係集中好多係就業技能、心態、溝通等等,整得青少年班其實同你一齊上堂嘅人都係咁上下歲數,面對嘅困難或多或少都相似
所以我真心推薦試吓再培訓
再利申:識人做瑪嘉烈再培訓,真係有心去做,唔敢講做到100分但真係有心搞嘅program(其他再培訓program就唔熟唔敢咁肯定
2021年俾個機會自己俾個機會人地同你一齊去嘗試!
第一步咪星期一打個電話去查詢吓先囉
又有堂上又有錢收又多個人聽吓你講嘢
誠心推介
你有無七仔只返星期六日更介紹下
Hi 一樣
真係有一方面好有興趣既,就唔會係呢到開Post
你有冇真係做過?日曬雨淋可以有幾舒服?
日文班都唔知係比到信心自己定再打擊到自己

因為自己毒撚睇動畫都學到好多,做過啲N3模擬卷都覺得合格唔難
但個班個個都零知識初學,想用日文吹水,但根本無人傾到,先生又要顧其他人學習進度根本無時間理自己

搞到覺得好似無人想同自己講野
好奇你玩乜game可以玩咁耐,有冇推薦。

我依家玩乜都覺得啲game換湯唔換藥咁,搵唔到玩嘅樂趣
弱角咖哩同學?
我大學畢業都搵唔到工
你隱青中六想搵又要輕鬆又唔係最低工資?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞