隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
以前中學雞時幫過圖書館手,知圖書館有咩做都識做下
家下搵番圖書館野做都無人理,見學歷無中英合格面試機會都無
Send左兩三份做圖書館位,一星期了又係無回覆
我見圖書館果啲其實工作量唔多,都係睇住個場。
執下書咁。
我見好多上左年齡嘅人做,同埋一星期好短啫。
自己識做起碼好過唔識做既,人地請既機會都大啲
如果係學校既圖書館要幫手唸埋活動,比啲學生多元智能堂參加
啊源都好似係圖書館助理
都唔比機會我去面試,自己仲慘過呀源
有冇諗過叫個社工幫手搵工
佢仲係到時比過我某個暑期工我做,係佢機構內做兩至三個月
當時自己仲未想做野,推左

宜家我唸搵佢,佢都唔敢再推薦我
想知點樣出糧
期票定過數
再唔係打機?monster hunter 同符文工房出新作

我都算叫隱青
就係無錢買新電腦,宜家決定出去打工,可惜仲未有人請
叫醫護社工幫你搵,佢手頭上有工,雖然錢少咗少少
醫護社工?我果位係NGO社工黎
你試過行出去門口都覺得困難未?
你試過見工面試被人嫌未?
你經歷過d咩慘事,驚過其他人未?

人地要突破心理關口係好難,好似你依d人食好住好就話人點點點真係好嘔心

連最基本既換位思考都做唔到,人格又刻薄,小心d唔好患ptsd做你口中既懶人
你咁樣既情況試下去醫院,可能有意外收獲,因為醫護社工唔同ngo社工,佢地有好多資源幫到你

咪當去做精神檢查囉,博佢轉介去醫護社工再等佢介紹份工比你,而且唔貴,可以諗諗,勝算大好多
搵咗先啦
做社工唔知你籠嘢咩
隱得耐係會習慣拖延㗎啦
你依家又係搵藉口比自己
試咗先啦
依家咁樣當然冇所謂啦,如果他朝有一日你屋企人有大病要錢去醫呢?打算靠哂兩老是但一個去搵錢?
巴打好勁,如果換轉係我,我第一日就已經唔做
日做16個鐘係咩概念,訓覺都無得訓
白紙一張,其實個個人開頭都係白紙一張嫁啦,白紙呢個概念根本唔係針對隱青,係老屎忽用黎針啲新血

聽完你咁講你隱左半年都要遇到咁既後果,我都係去拎綜援袋袋平安,好似比你打擊到
無辦法,個社會就係針對我地呢類人。呢個社唔會比人有喘息既機會,唔係個個都咁成長期都熱血向上游,總有我地呢類成長唔好既人。

有啲工登出黎話學歷要求唔高甚至無學歷要求,又話工作經驗不拘。講係咁講,見你有一大段空窗期就連見面既機會都無,見完覺得個人對答唔掂唔請都講得通,好多根本見都唔見。

個社會生活質素愈高我地呢類人仲難生存,用時間搞掂自己既情緒,唔發錢狂唔要求多,只係想簡簡單單賺個豆令都難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞