隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
前期因為某啲大既精神創傷事件,或者好多細既事件綜合一齊而又無地方宣洩,繼而令到對呢個社會或者人感到討厭甚至憎恨,但自己又無能力改變呢個社會,所以決定自己唔玩呢隻Game,唔參與呢個社會。

中後期大多都係長期無動力加懶,就好似慢性疾病咁。或者覺得個社會或多或少唔願意接受自己,所以繼續唔參與呢個社會。
咁唔睇醫生? 聽落都係情緒病既一種
繼續做廢青
問daddy攞零用錢
出面做野唔會輕鬆,所以冇野啱你做

Btw,我細佬都同你一樣,都係24歲,又係廢青
你係香港求其捉幾個後生仔,睇下有幾多個唔憎香港呢個社會
領綜援,再申請埋公屋
無咩要求就攞綜援啦,綜援儲夠幾個月買電腦
Cv都唔識整好垃圾
加油
而家失業率7.2%
變左搵工真係難左
唔好因為呢排無乜回應就放棄呀

反正顯卡咁貴
失敗人人有,自己唔願企起身怪環境?
咁每個人抗壓能力都唔同,好似有D人比女拒絕10幾次仲溝緊,有D拒絕1次已經怕左唔想再溝咁姐
新會然第一個留言送俾你

如果你唔介意同老人家相處,不如去讀個保健員課程,搵間老人院做啦,除咗要輪班之外都唔會太辛苦,erb 長期都會有課程開,多數讀完都會幫你搵吓工咁

當然啦,成日都會有人話做院舍啲人心地好差,但都總會有啲好嘅院舍,而且人口老化問題會愈嚟愈嚴重,起碼呢行唔會餓得死你。
同埋睇你上個post 都覺得你心地其實好好,只係當時細個唔識搵人去support 你,際遇嘅嘢好難講,但依家覺得有問題就要思考吓點處理

我自己以前都係得過且過咁轉咗幾次行,直到做院舍之後個人反而開心積極咗,依家仲讀緊護士想喺呢行發展,所以或者你都可以試吓

加油呀巴打
其實夜更保安返工打機瞓覺
但你話唔做就無辦法
唔好撚做美心,唔係普通人做架,除非你自己差左筆睇仔數要還先至做啦,瘋狂ot 忙到仆街
無睇曬30幾頁
不過我自己都隱過幾年
我比既意見係是但揾份做 唔使簡咁多
做做下你對份工就有要求
會不斷轉 就算唔轉 起碼都叫有錢照顧到自己日常生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞