隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
屋企係咪好有錢?
父母過身之後會淨好多錢比你?

唔擔心以後自己生活咩?
帶佢返吓教會 識吓教友 做吓義工 幫吓其他人
利申: 非教徒 但多教會fd
屋企好窮,家庭月入15K以下,但有屋住唔洗煩租金
隱青又點會唸到咁長遠,當下過得開心已經足夠,就算我宜家會去搵工都唔會唸咁長遠,當下開心最緊要。老時伴又無錢又無都無所謂,最多都係離開,但自己開心過就重要
香港仲有咩國際聲譽
不過要入雪櫃
佢做人態度咁正面
我讚佢都黎唔切啦
睇你咩區啦
乞衣
但佢本身因為啲咩原因隱?
佢未隱之前係點架?
呢啲工我知市場上都有架。
之前我見過有啲係陪老人家睇醫生,陪診推輪椅。
通常隱青嘅屋企,
Support通常都足夠。
我指錢同埋有地方住。
如果無可能問屋企,如果無就偷屋企。
學一門手藝都好,起碼可以學住先。
或者你咪有持續進修基金咪有兩萬嘅,可以拎黎學下嘢都得。
佢地無咩接觸過社區,要行出呢一步直接番工都唔易。
好多都係講證書為證據,兩手空空入去根本無人理
係啊,其實我覺得做義工入去做全職呢條路係ok...
當然有啲要考牌,咩急救啊保健員牌,但起碼你做義工就摸熟入面嘅環境。
知啊,我自己以前都有join過,
大家都知個課程伏伏地,大家都知目的係拎證書。
但出面搵工,有呢啲相關證書就會機會大啲。
呢啲好多時熟人介紹,
唔係都幾難入行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞