隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike

以癌症為例。巴打,你知唔知排一排政府專科要幾耐?要去腫瘤科就先要去專科度掛號先。排專科快極都要幾個月,再交去腫瘤科都要1,2個月。夾夾埋埋都半年。

但樓主本身有返工有幾皮野儲蓄嘅,直接去私家睇專科check撚哂再轉去腫瘤科夾夾埋埋唔洗2個月時間。

政府排街症就50蚊,睇專科就係頭一次睇135蚊之後80蚊,藥就係15蚊一隻。但有啲藥唔係藥物名冊度就要自己拎錢出黎,窮撚過閪嘅有啲標把藥係有得免費(唔係所有),但係醫癌症係要食啲保健品同埋有啲藥係要自己出街買,呢啲係要自己比錢冇資助

btw咁撚多突然發左達,咁巴打你就唔洗拎老綜啦
做罪犯都唔易
我覺得繼續做隱青>中多
岩岩個段野咪實例囉,屌你老母 咬老綜咬到個腦都痴撚埋?
是撚但啦,你鐘意點諗咪點諗啦,你呢啲廢柴唔會改變到思想架啦

覆翻樓主,有時返工唔係為自己係為左鐘意自己或者自己鐘意嘅人。自己衡量下啦,當諗通左後你就咩工都會肯返,唔會又要輕鬆又要高人工架啦
渣個兜落旺角訓係到
如果冇估錯⋯樓主應該係低能既
Data entry? 應該岩你
唔怕對人既,做mtr月台仔,輕輕鬆鬆都有60幾
做m記囉
最易請人
好似高過最低工資小小
建議由工廠開始,輸送帶既一個員工,每日重複一個動作,好快上手,唔洗同人交流(好多時唔比講野)。

大埔工業村搵下,好多招募生產員。
正常人咪得,但樓主唔係啊嘛你睇下樓主個新post同舊post就會明
無人鐘意我,亦都無唸住鐘意人
自己一個好舒適,只係鐘意寧願既環境
圖書館管理員,你點睇?但間野就係外判商既,你做唔做?做既我比條LINK你send cv cv點打就去勞工處度有sample 之後自己改字就OK
每個人生既價值觀都唔同,經濟學都只係社會運作既其中一個大理論
只不過香港呢個地方經濟學以外既野根本係屎

btw樓主你個名做咩咁憎沙都子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞