隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
喜歡動漫嗎? 有無能力做翻譯組?
可以從呢方面進手 慢慢獲得成功感
佢之前上堂都返兩日就冇讀
我諗樓主唔適合要同人相處既環境
以佢目前所識既邊學邊做會好啲
樓主最多返幾日工又會縮埋係屋企
樓主如果識 諗住揾佢幫我手
都係同我一個人夾
佢又唔係想揾長工
只係想揾d錢換電腦
繼續做隱青
你點樣睇到我對答如流,點都好多謝你先
其實冇話識唔識整喎上網搵個template加返你啲資料落去咪得
你都係得個人資料同讀咩學校果啲姐
其實你乜都唔想做就有錢收 藉口多多
憑乜嘢覺得你可以買新機打新game?
宜家上堂可能好過幾年前少少
上日文班都上到兩個月左右,都同到啲老師對答如流
雖然只係想用日文搭一兩句咀

我發覺我同啲同年齡層既人係唔識講野,成個人會啞左,唔知同佢地講咩好。同啲年紀大個自己少少既人甚至係老一輩反而會開到聲
馬會
仲有無得返馬會
咁你試下搵啲野學啦
外賣師
返工做乜
問屋企人拎好過啦
唔俾就吵大鑊
佢收工返到屋企肯定冇精力夠你嘈
疲勞轟炸佢最尾點都死死氣俾你
心態有問題 懶得就懶 可以搵藉口賴就賴 得過且過
一日意識唔到 up幾多廢話都唔會行前一步
試下去做包裝員 口罩生產
又係唔太要對人 不過初時唔識可能會畀人話
但唔好理佢哋 諗住目標進發

或者搵下公共圖書館助理 好似42.5一個鐘
執下書 上下架
唔洗日日返

以上工作都係好routine 又室內做有冷氣
不過有少量搬運
有邊個一出世就識整cv識寫求職信
個個都係google抄template架啦
整完咪上網搵工 日日鳩send十幾封email
我讀緊u 都要咁樣試好耐先搵到份唔錯嘅part time
另外絕對唔建議一出嚟就揸巴士
圖書館正吖
根本無人理自己做緊乜
慢慢上完一車書又入房蛇一陣玩電話
中學雞時係圖書館幹事,日日上書幫人,圖書館姐姐唔係到仲要幫手搞埋借書程序。到宜家仲識蓋三邊印同豆腐印
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞