隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
如果做到電腦室嗰啲仲正
分下電腦答下啲阿伯阿婆電腦問題
坐喺度乜都唔洗做
你上google圖書館助理
希望你成功
職位名稱: 圖書館助理員 (香港島 - 東區

職責: 負責借還書籍, 協助處理圖書分類及排架, 搬運及更新圖書館資料狀況等工作, 將會派駐康文署轄下之公共圖書館

入職要求: 中五程度, 並須於香港中學會考或香港中學文憑試中, 英文科(課程乙)達 E 級/第 2 級, 或同等學歷

工作地點: 康文署轄下之公共圖書館,包括北角公共圖書館﹑鰂魚涌公共圖書館 或 柴灣公共圖書館等

工作時間: 星期一至星期六: 上午 8:30 至晚上 8:15, 星期日及公眾假期: 上午 8:30 至下午 5:15, 每週工作 3 至 6 天, 每天工作 5 至 8 小時 薪酬:$45 - $50/hr •

** 5 天工作者優先考慮 歡迎學生﹑在職人士及家庭主婦申請。有興趣者,請將個人履歷及可當值地點電郵至 lib.vl.hk@adecco.com。所收集之個人資料將絕對保密,只用作招聘用途。

樓主一定做到,真心覺得你好精靈又有活力
只係心理關口問題
但無咁既資格,因為我無五科合格,英文篤屎黎炒左
樓主講咁多都唔實際報來試下做
應該唔洗
圖書館有好多上左年紀既都做得
有d館仲請聾啞人士
中五學歷,你有中六
send咗先
再唔係讀pt毅進 夜晚返學
一嚟攞返學歷 二出下街接觸下同學
讀pt啲同學好nice唔似全日嗰啲咁
佢登報寫明要中英文合格,我都係照佢講
我細佬又係咁
已經就黎30歲 從來無返過一份工
無朋友無興趣無慾望,唔上任何社交網站forum 完全同依個社會隔離左咁
次次講親依個話題都發脾氣入房
好多辦法都試過都搞佢唔掂(傾, sd工,搵埋工比佢etc)

我明佢個人好無自信,樣樣都覺得自己無能力
怕麻煩到人..所以一直逃避
佢自己唔肯改變,身邊人都唔知點幫佢

樓主仲後生,唔好再拖 , 唔好搵藉口比自己
時間好快過,咩工都試下,唔使諗咁多諗做得長唔長,試左先知咩岩自己,反正無工係手,無成本架喎,見多啲人都好呀

Btw,Jobsdb 有得幫你整埋cv
入職要求: 中五程度, 並須於香港中學會考或香港中學文憑試中, 英文科(課程乙)達 E 級/第 2 級, 或同等學歷
你有冇同英文科合格既同等學歷?
咁佢平時有咩做
DSE 213332 英文無
搵份飲食/考個保安牌做保安,後生仔多數請,唔諗結婚生仔,買車買樓,痴屋企住,一星期三天工作都得
有冇讀過毅進
我都係無朋友但未到完全無興趣同完全無慾望,不過我唸係香港黎講算係低慾望既人,社交網站我靜係得FB,而且係用黎睇新聞
無,最高就係DSE 213332
你有幾個3已經好過好多人
大把人全1甚至u
躲入房,食飯就出黎
我知佢會睇好多it 技術書同試,成日覺得自己唔夠料(佢本身讀it 有top up degree)

同埋睇下小說掛..
中英文事旦炒左一科,全部5都無用啦,香港就係咁
如果有人介紹份工比你
唔洗任何學歷經驗,唔洗面試,你肯做就得
你做唔做?
但份工未必hea
學programming 接freelance有無得諗
傻豬嚟 馬路咁多炸彈
揸巴士求其一件盲毛衝出馬路 dup唔切就大鑊
俾你急停到 但樓梯有廢老仆親你都有排煩
都未講工時長又西又怕塞車搞到OT
憑咩將保安呢個選擇剔除,老豆做保安俾痴線佬斬死?
你都好識駁嘴 even if 人哋都係講啲幫你嘅說話而唔係笑鳩你
我諗你去返一份職業嘅工應該好啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞