隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
前果排電腦虧左無玩一排,近排想繼續玩先想去搵個錢

從前有一遍沙漠,個沙漠係黑色嫁
有想搵工嘅心已經好好!
點解會提到cad
咩料?
未見過有呢個計劃,社工帶我果陣都未見過
今季新番嚟
搵樣興趣搞吓,等個人見識多啲啦
無既,係生存落去既動力
近一兩年無睇動畫啦,唯一有追寒蟬,寒蟬鳴泣之時
上年年頭都識飛,我都係玩左半年多啲既生活仔,完全唔打怪
真事咩
以前做夜更土瓜灣區間唔中都有南亞同黑鬼入黎買酒飲好多飲醉走但so far都未試過搶野
係好多醉酒佬麻煩啲有啲會撞到貨架推跌啲野但其實區區都多
企內場fill完貨就可以hea同睇下書等到差唔多天光先開始準備疊報紙
聽過同區有人打劫都係開機比曬啲錢再報狗成個過程30秒都唔洗你都唔會反抗架啦係之後麻煩啲又要認人同落口供
我都睇返,呢排睇埋寒蟬解
上年十月有新一季呀,我日日追到貼,宜家仲播緊
清不如分享下有咩興趣?
我自己翻緊份垃圾工,九成時間都好唔開心,但當有機會做到自己鍾意同有信心做嘅嘢嗰時,嗰種滿足感仲推動到我笑住做份狗工(最少做嗰part 嗰時)

我意思係,我總覺得依個世界有啲嘢,係你會笑住做,而又有人會俾錢你,而最搞笑係,可能是其他人有唔鐘意做個task,令個task 成為你嘅niche

講嘢1999,但希望手足一齊努力

記得得閒鼓勵自己(好on9 但竟然真係work)
同自己講多十次「一定得架」「驚閪咩」,有時就夠膽試,試試下,啲嘢竟然就work 世界超級無敵恐怖,但又唔知點解,總有一兩個好人喺身邊(真心唔知點解成世人,身體都好撚多好人)

共勉
**身邊都好撚多好人
唔怕搬搬抬抬嘅話,走去做下速遞或者跟車送貨嗰啲有50-60蚊一個鐘左右,正路唔會點受氣

少過50蚊唔好做
死左佢好過啦仲打機
做人最緊要開心
鐘意講日文同慢慢學日文,但唔鐘意為考試而學日文,唔鐘意果啲咩「一年達N2程度」既招攬牌子

可以話係暫時唯一既興趣,見到啲日本漢字唔識讀我會自己走去查個讀音再大概估個意思出黎

或者咁講,好多野都試過下。之前社工帶過我去整手作,而自己比人話整得靚,又讚過自己畫動畫插圖好睇。但一唸起要去專心鑽研某樣野既時候就會好無力唔想做,覺得無可能
落街睇下樓下有冇請人先
再唔係咪打打下機無聊睇下有咩pt
加油啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞