隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
已經冇俾錢佢
但會幫佢買需要野例如衫同電腦
想佢裝下身增加自信

間唔中屌9佢叫佢快啲做野
都有嘗試動之以情同佢講我返工供樓好大壓力想佢做下野等我無咁辛苦
但一提到叫佢返工就唔會應

到底點先可以令佢重返社會
千其唔好提起「供樓」
你唸下正常人都覺得係香港供樓係痴線
你同一個抗壓力好低既人提供樓,佢更加唔想參與呢個社會

比著係我聽到,我都唔會
可唔可以分享多啲你點解要隱
其實做hea 工但出去接觸下人已經好ok
份工唔開心可以隨便quit
cv 唔識
畫cad / bim你都唔識架啦?

好難幫你
表現多d返工帶來的歡樂同意義
但又唔好hard sell
可以睇翻佢舊post
I see thanks
其實我想佢開開心心唔好後悔咋
如果我由佢咁落去
又怕係最後係害左佢
[認真文長]我係唔係有社交焦慮症?
https://lih.kg/316536

以前既我,再加上香港呢一兩年既外在因素
更加唔需要解釋
有步兵 姐係用腳行 係做少啲單冇咁多錢 但冇乜壓力 啲樣一睇就知有問題嘅都去做
唔掂咪走人 好簡單嘅起點 唔洗點對人 習慣左返工再轉工隱青變返普通人慢慢黎就得

利申 冇做過 仲隱隱地青 都係返啲散工 但慢慢有啲信心
做m記?
唔好用「對正常人」黎講既人生大事去觸動佢

識另一半,結婚,買樓,生仔,老左抱孫
呢啲對正常人黎講係人生大事,但對我地隱青黎講只係可有可無既事,亦係唔想去唸既事,因為對我地黎講根本無可能做到

可以留意下一樣野,隱耐左睇下佢會唔會主動幫屋企做家務,如果會都仲係好仔好女黎,心地仲係好善良

講緊係等至少半年至一年,隱青既一年最多至係等於普通人既一個月左右
樓主試下做手工藝既學師仔?
咩啊,成日見到有啲連登仔話自己返寫工冇嘢做坐到放工㗎喎
自己好身同感受呢點,因為自己呀爸呀媽都係極低學歷打牛工過世
每日都係好多怨氣,屋企無咩野好傾好講,開口都係抱怨多

變相令我自己都覺得「呢個世界呢個社會好恐怖」
就算宜家人大個左都好難擺脫呢種思想,都係成為隱青既其中一個因素

樓主仲有冇畫畫
foodpanda真係算舒服
你好熟口面

無畫好耐,自己毅力好低
同中學花生友(我估)

搵樣興趣培育下都好嘅
畢業過後,總有理財顧問致電過嚟
https://lih.kg/415702

果位理財顧問係咪姓吳
賺錢打機既生活從來都唔係問題
你願意去搵錢換機都係好事
低欲望生活is ok

但要搞清楚
你可以對自己低要求
可以選擇唔改變 唔滿足其他人
但唔能夠同時希望其他人滿足你

與其諗有咩hea工
又唔洗技能學歷 又輕鬆 人工高過37.5 咁唔實際
不如主動學識min pay 滿足份工最低要求
長做長有 可持續換機 好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞