隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
當佢有工返佢就會覺得你會要求更多 例如叫佢轉份辛苦人工高既工 叫佢比家用
倒不如而家係屋企做下隱青 打下飛機又一day~
7仔ok啲通宵更啦
不如搵 d freelance 做下
處理下文書工作又好
幫人做下簡單海報又好
(心頭唔好太高,簡單可能係簡單到茶餐廳執執個新 menu / 新 item、教會/街坊福利會有活動、區議員 office o個類)
做做下你就有 portfolio,cv 唔使咁多字都展現到你既能力
最撚難頂係呢啲廢隱會講到自己深明大義看透紅塵呢個社會點點點正常應該點點點
去做學徒啦
不如你睇下 pixar o個套戲「Soul」
成世有父幹,唔爭在呢萬幾千你老豆出埋俾你啦,仲駛乜搵工
自己整緊份CV,睇下Send去啲圖書館助理有無覆
正宗社會廢物
其實保安返夜更都唔使點對人嘅
夜更炒美股一流
其實打工好多工都要受氣唔關高低學歷事

做sales銀行社工都要卒數

做醫生律師都要比客屌而唔屌得返轉頭

反而牛工除咗體力勞動,放工就真係放工唔洗被人追魂call

無壓力大細只有抗壓能力高低
浩然哥?
做m記,仲可以溝埋mk妹,又食又拎
其實真係唔好怕辛苦怕撞板
返工只係為出糧唔係要同人做人世,唔係搵朋友
諗少啲人地點諗,做好本份就夠
拿!咁就啱喇!
惡做咪最多咪即日劈炮唔撈
我信好多嘢整定
不過神棍會批得中就唔撚使做嘢喇
建議樓主得閒睇套日劇,輕鬆搞笑為主既
我的事說來話長
Jobsdb
本身都係得幅圖
你照住打啦

樣樣都要餵到埋口先食點打工
同事唔會幫你做晒你唔識既野
搵到個網可以改緊,唸唔到自我簡介有咩寫
其實係 你唔見第三世界有隱青馬死落行地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞