隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
我以前都做過一年隱青,當時考完會考0分同樓主一樣諗住搵份文職做,以為文職好hea好舒服,見左幾份都唔請,之後做隱青算了
見到附近屋村有鋪頭請收銀上落貨,一陣打電話去問
雖然我有工返,但都好迷惘
究竟點先知份工啱唔啱自己
我咪一樣
做緊份垃圾工3年

做多排去試下考巴士
考巴士牌洗唔洗等甩P牌一年,考到就即刻可以揸?
有時都想試下揸巴士,之前打機好鐘意玩巴士Game或歐卡貨櫃佬

只怕現實差距太大
認真答你
難道佢好想做隱青架咩?
佢唔想搵多啲錢?
佢想日日受氣,比你地屌佢唔返工架咩?
講真,比朋友問起近況都尷尬啦
其實唔係佢唔想返,而係佢做唔到
外向、正常嘅人唔會理解到社交障礙嘅人嘅難處
唔畏高嘅人唔會明畏高嘅人驚乜
唔怕昆蟲嘅人唔會明怕昆蟲嘅人驚乜
佢都有佢嘅難處
你試下代入去佢嘅角色,幻想下自己隱兩年,你又會有咩感受?

以下係我個人建議
最主要原因係佢唔知自己可以返到咩工
你試下帶佢去算命
睇下佢適合從事咩類型嘅行業,起碼有個方向
職業兒子?

搵d唔洗點對人ge工先囉
咁咪做番一年去考車牌囉
點解可以咁好你屋企人又忍到
佢唔想搵多啲錢?

見到呢句就知你對隱青未完全了解,唔係窒你但係隱青眼中
「錢」呢樣野比起普遍人黎講重要性細好多,唔係話無用
好似個個都話要最少飽肚唔餓死,但一定唔會想搵大錢
多啲了解就會慢慢感受到隱青既難處

就好似上一代既人成日以為患有精神病既人會成日拎刀斬人一樣,千其唔好埋去。但經過一代人既理解同科學根據後,事實大家都知無想像中咁恐怖,多理解。
人人唔同啦
有啲係一心頹廢嘅隱青
有啲係社交障礙逼成嘅隱青
頹廢開果啲就唔會重視錢依樣野
因為已經放棄人生目標
社交障礙逼成果啲就純粹內向、細膽、怕醜逼成
都仲會對人生抱有希望
只係唔知點踏出第一步姐
唔係覺得你恐怖 係屋企人會諗要養到你幾多歲
試下搵啲唔洗太同人接觸既工
文職絕對唔岩你
上面講foodpanda幾好
相對自由啲,你果日唔想做可以唔online
反正又唔係等錢開飯
但要日日行好多路,你睇下自己o唔ok
追咩野?
btw多謝巴打鼓勵
所以有巴打上面話可以去考車牌揸巴士都好似幾好,揸正牌唔洗出聲
仆街明明樓主想叫人比主意佢搵工但係變左隱青屋企人走黎問意見
連登有愛巴打加油
利申:前隱青廢左成年
唔係嫁,我預左做成世
除非邊一日街市買菜一斤50蚊啦,如果唔係都會照做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞