隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
保安
講你對人生有幾積極 想透過依份工去領略到咩
d隱青日日話扭曲扭曲
究竟佢心中正常個套規則係點
CV上網搵照抄都有啦
唔想做咪唔想做,唔駛咁多藉口
咬老綜啦
百佳惠康理貨
其實你已經好好彩出世係香港
係第二個國家早就死埋啦
唔好成日怨呢樣怨個樣啦大哥
知足常樂呀
有人比機會你嗱嗱臨搵留個tg比人啦
唸左幾分鐘,咩都唸唔出有咩寫
連登真係好多隱青
PTBF?
其實洗唔洗寫埋自己幾多歲上去
考警
岩你
每日起身慢慢食早餐, 睇住旁邊D西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶

食完早餐, 返屋企上網搵工, 每日SEND十封信差唔多,

之後訓覺, 訓到十二點或者一點起身, 可以開電腦睇劇, 睇電影, 打下機, 有左電腦, 呢個世界大把免費娛樂

到左三四點, 可能會覺肚餓, 由於消耗唔多, 可以考慮落街10蚊兩個包, 或者 食麥皮

HEA到晚上, 如果有家人就返屋企食飯, 冇就盡可能自己煮, 節省少少

失業左一個月, 依照咁既生活方式, 扣除必要開支, 總支出大概平時返工四成左右,

諗落都覺得好笑, 我辛苦工作, 為左就係六七十歲後, 可以享受類似咁既休閒寧靜既生活

原來失業已經可以做到, 人生真係可笑, 哈哈
唔洗
但你寫邊年畢業/dse都大約估到
加油
曾經隱過幾年 又係學歷低內向唔識講野
然後搵到份好好嘅工 老細好 同事好 雖然就錢少
然後就同一份工一直做左好多年
係會向好多人眼中好廢唔上進
但過得開心 夠食就滿足lu
比d信心自己 就算唔夠人地叻 都可以搵到適合你嘅工
意見就比唔到d咩 因為我都係好好彩先搵到份咁岩嘅工
可能就係勇敢d 唔好諗太多 踏出左第一步先
慢慢一步步 唔洗諗晒全部點行 唔洗每樣野諗到最壞
會自自然然一步步咁行到落去
話自己 detail oriented, focused, 著重 quality (?)
希望搵到一個工作可以一展所長
講咁多托柒咩 見網上邊到請人去apply就係咁簡單
藉口多多 賴乜賴物 雖然你話搵工唔高要求 但事實你都無乜選擇咁濟
根本大把智力同行為正常嘅撚樣扮痴線
避債呃福利又冇人屌得你
見工會問
然後 HR 可能好直接咁「下咁你都唔細啦 wor / 中間幾年做過 d 咩」
樓主千祈唔好比佢拋窒、唔好怯、唔好即刻覺得佢唔想請你就放 pae 左個人
禮貌咁答你都知道呢個係你 cv 既弱點,係有 d 家庭/私人原因所以空白左 d 時間
快快 move on 去下一個 topic 就可以
其實唔會死
反而應該會行返條正常嘅路(多數情況下)
冇咁多資源養冇生產力既人就自然迫住去謀生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞