隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
直頭俾錢佢去學下嘢
樂器運動仲好啦
我同意你既講法,現實係咁
但我都係回應緊上面巴打所講既min pay

你既講法無錯,仲係岩
但呢啲並唔係所謂既min pay

「冇相應嘅條件」我無講過要賺大錢
我只係話唔要$37.5,我當然知中六畢業
係今時今日人人都有,但唔代表咁就要做$37.5
如果$37.5既min pay係中六畢業,上一代無讀書既?中學跳船既?死曬?

你話要請個「請個比你更加需要錢嘅人,請個要養家但冇skill嘅人,因為佢地更有動力做好份工 唔想俾我炒」
咁呢個字就係巴打你自己附加上去既條件,並唔係min pay

你登報請人時會寫「需要錢嘅人」「要養家唔敢比我炒」咁樣?

我只係想講,並唔係話你地錯,我直頭認同你既講法要現實
但唔好利用咁既現實去扭曲所謂既Min pay,呢啲風氣只會令個社會更差更無生氣

咁當然你可以話個社會係咁嫁啦
同時巴打你呢種風氣,其他地方唔敢講,係香港會愈黎愈行唔通
種種因素,政治,樓價,教育等方面香港已經飽和

留得係香港,慢慢成為低慾望一族既人會愈黎愈多。「你炒我未炒未囉」「最多未唔做囉」

出生率下降就係好明顯一個因素說明左,有子女家庭基數會愈黎愈少,新一代寧願少啲命享受人生都唔願意再比層樓綁死一世,因為再下一代會更慘。
唔想最低工資?
痾篤尿照下自己個樣先
做技工好wo,起碼有一技之長
例如做廚,再唔係考車牌做的士佬
M記37.5應該有
原來係咁 怪錯咗你添 對唔住
你只不過活出自我者..。
巴打, 加油.

雖然幫唔到你, 但你已經行出左第一步.
我諗而家既迷網一定好痛苦.

上面既巴打講得好岩, 世界唔會因為你而降低要求.
正正係殘酷既現實同埋而家你迷網既情況
希望令你認清現實, 激勵到你行返出黎.

我自己好好彩. 16歲隱左 2 年 (打魔獸世界).
有次因為我都係要錢買月費, 走左去賣紙皮.
果下現實狠狠地打左我幾巴.

你可以一直縮, 但你甘唔甘心?
Only you can save yourself
無CV邊份文職肯請你
google個template自己改改佢啦
番工但唔想辛苦
仲有人理佢都好野
屋邨果d無黑鬼
去工聯會ERB嗰啲讀番啲技能課先再講搵工
唔做保安又唔識野又唔想辛苦又唔想最低工資你唔適合任何工作
有錢你可以去炒股
憑咩要請個咩都唔識冇工作經驗既人做文職?
或者你覺得自己有咩技能/經驗做到文職
唸住黎緊報考日文N級試,最少考個N3
N3為止我都覺得自己應付得到叫做算易,N3拎左下一次再考N2

電腦既野我都係黎拎玩好,對住電腦一係想打機一係就分心
以前唸過揸巴士,但呀媽唔比,話我應付唔黎揸車既野一生失手一次都夠
巴打介唔介意講下做緊咩工種同大概月入,比小弟參考下
CV都唔識整
做咩文識
買電腦點叫幫佢
算啦,就算識整都無野好寫,唔緊要我錯
每一個會搵文職既人cv都無咩好寫,但好多要求係cv 顯露唔到出黎,果啲野係你可以準備

你識咩輸入法?
識用office咩軟件?
態度好唔好?
準唔準時?
同人對答係點?
速成60字/min有證書,英文打字就唔太熟,自己英文都一篤屎

以前屋企窮電腦連果啲MS軟件都無,但果陣自己搵左另一套叫咩Openoffice既野黎玩,熟一定唔熟既啦,除左公事邊個有幾何用呢啲,叫做見過下

態度同準唔準時呢啲野書面講邊個會信
同埋以前有用畫板畫下圖,識用SAI,但呢套野除左畫插圖漫畫之外香港唔會有人識,功能都無乜,你當係畫圖功能特化版既Photoshop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞